Preşedintele Volodimir Zelenski acuză Rusia de comiterea unui genocid în regiunea Donbas

Președintele Ucrainei Volodimir Zelenski
Președintele Ucrainei Volodimir Zelenski
27 mai 2022, 06:54

Actuala ofensivă a ocupanţilor în Donbas ar putea face regiunea nelocuită„, a spus preşedintele Zelenski în discursul său zilnic televizat, în care a acuzat forţele ruse că încearcă să „ardă din temelii” mai multe oraşe din această regiune.

Ei vor să transforme Popasna, Bakhmut, Lîman, Lisichansk și Severodonetsk în cenușă precum Volnovakha, ca Mariupol. În orașele mai apropiate de granița cu Rusia, cum ar fi Donețk și Lugansk, forțele ruse „adună pe oricine pot pentru a ocupa locul celor uciși și răniți în contingentul de ocupație”, a spus Zelensky.

Toate acestea, inclusiv deportarea poporului nostru și uciderea în masă a civililor, reprezintă o politică evidentă de genocid dusă de Rusia”.

Zelenski a spus că exercitarea presiunii asupra Rusiei „este literalmente o chestiune de a salva vieți” și că fiecare întârziere, dispută sau propunere de „liniștire” a Rusiei duce la „noi ucraineni uciși” și noi amenințări la adresa tuturor celor de pe continent.

Acuzaţiile sale sunt un răspuns în oglindă la cele susţinute de Rusia, care şi-a justificat invazia printr-un presupus „genocid” comis de ucraineni împotriva populaţiei de limbă rusă din regiunea Donbas.

În luna aprilie, parlamentul ucrainean a adoptat deja o rezoluţie care descria drept genocid acţiunile armatei ruse şi a îndemnat toate ţările şi organizaţiile internaţionale să procedeze în mod similar.

Preşedintele american Joe Biden a folosit, de asemenea, cuvântul genocid, cu referire la comportamentul armatei ruse în agresiunea sa militară asupra Ucrainei.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite