Preşedintele Uniunii Africane către Putin: Africa este 'victimă' a conflictului din Ucraina

Preşedintele Uniunii Africane şi al Senegalului, Macky Sall, i-a cerut, vineri, preşedintelui rus Vladimir Putin 'să realizeze' că ţările africane sunt 'victime' ale conflictului din Ucraina, pe fondul temerilor privind o criză alimentară mondială, relatează AFP.

03 Iunie 2022, 17:19 (actualizat 03 Iunie 2022, 17:32) Știrile TVR |
Africa / FOTO: Shutterstock

'Am venit pentru a vă cere să realizaţi că ţările noastre (...) sunt victime ale acestei crize pe plan economic', a declarat Macky Sall, la Soci, la începutul întâlnirii cu liderul de la Kremlin.

ONU se teme de 'un uragan al foametei', în principal în ţări africane care importă mai mult de jumătate din cereale din Ucraina sau din Rusia, cu atât mai mult cu cât nicio navă nu poate ieşi din porturile din Ucraina din cauza conflictului.

Macky Sall a subliniat că statele africane suferă consecinţele ofensivei ruse în Ucraina, deşi 'majoritatea ţărilor africane au evitat să condamne Rusia' în cadrul a două voturi la ONU, şi 'împreună cu Asia, Orientul Mijlociu şi America latină, o bună parte a umanităţii' a preferat să se ţină departe de conflict.

Preşedintele Uniunii Africane a mai spus că tensiunile alimentare provocate de conflict au fost agravate de sancţiunile occidentale care afectează canalele logistic, comercial şi financiar al Rusiei.  Macky Sall a făcut deci apel ca sectorul alimentar să fie 'în afara sancţiunilor' impuse de occidentali drept represalii la ofensiva militară rusă.

'Sancţiunile împotriva Rusiei au dus la ce este mai grav, nu mai avem acces la cerealele care vin din Rusia, dar în special la îngrăşăminte', a spus preşedintele senegalez.  'Asta creează cu adevărat ameninţări serioase asupra securităţii alimentare a continentului', a subliniat el.

În ceea ce-l priveşte, Vladimir Putin nu a abordat această temă în partea publică a întâlnirii.  El a subliniat 'susţinerea' Uniunii Sovietice în trecut pentru ţările africane 'în lupta împotriva colonizării' şi a elogiat dezvoltarea relaţiilor ruso-africane.

Macky Sall se află în Rusia, pe fondul temerilor privind o criză alimentară mondială, ofensiva militară rusă împotriva Ucrainei paralizând exporturile alimentare ale celor doi giganţi ai agriculturii.

Asta a dus la o creştere a cursurilor cerealelor şi uleiului, ale căror preţuri le-au depăşit pe cele din timpul Primăverii Arabe din 2011.

Sursa: Agerpres

Articole pe aceeaşi temă
 
*
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 28°C 32°C
IASI 26°C 29°C
CLUJ 28°C 28°C
CONSTANTA 26°C 29°C
CRAIOVA 31°C 32°C
BRASOV 25°C 25°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI