Preşedintele Ungariei, Katalin Novak, după vizita la Cotroceni: Ungaria susține aderarea României la Spațiul Schengen. Iohannis: Am convenit că etnicii maghiari ar fi bine să vorbească și limba română

7 septembrie 2022, 07:28

Preşedintele Ungariei, Katalin Novak, a fost primită, miercuri, la Palatul Cotroceni, de preşedintele Klaus Iohannis cu prilejul vizitei oficiale pe care aceasta o efectuează în România la invitaţia şefului statului român.

Suntem ţări vecine, de aceea avem nevoie ca relaţia dintre Ungaria şi România să funcţioneze. Amândoi vom lucra în acest sens şi în anii care urmează. Am convenit de asemenea că noi dorim să diminuăm tensiunile existente, nu să le amplificăm. Nu o să fim de acord în toate cele – nici până acum nu am fost de acord în toate – dar cel mai important lucru este să putem discuta şi să ne ascultăm reciproc şi poate atunci putem înţelege punctul de vedere al celuilalt, chiar dacă interesele nu sunt identice şi acordul nu este identic în absolut toate domeniile„, a spus Katalin Novak, într-o conferinţă de presă susţinută alături de preşedintele Klaus Iohannis.

Katalin Novak a mulţumit preşedintelui Iohannis pentru invitaţie, remarcând că ultima oară s-a aflat la Bucureşti cu ocazia summit-ului B9. La momentul respectiv preşedintele român a formulat verbal invitaţia privind vizita la Bucureşti.

„Am profitat de ocazie, deoarece de 12 ani nu a vizitat niciun preşedinte al Ungariei România. Pot să spun că am deschis un capitol nou în colaborarea noastră cu vizita mea oficială la Bucureşti, la invitaţia domnului preşedinte. Totodată, l-am invitat şi eu pe dânsul la Budapesta şi am convenit că în curând va onora această posibilitate de vizită oficială la Budapesta„, a precizat Katalin Novak.

Ea a menţionat că România şi Ungaria au interesul de a avea o relaţie bilaterală „bună, pragmatică”. Totodată, a subliniat că o astfel de colaborare este şi în interesul cetăţenilor celor două state.

Katalin Novak va mai avea, miercuri, întrevederi cu premierul Nicolae Ciucă, preşedintele Camerei Deputaţilor, Marcel Ciolacu, şi cu preşedintele interimar al Senatului, Alina Gorghiu.

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, miercuri, după întâlnirea cu omologul ungar, Katalin Novak, că este fundamental ca proiectele de interes să fie realizate în România doar în urma unui acord al ţării noastre, să nu fie discriminatorii pe baza etniei şi să fie conform dreptului român, european şi internaţional.

„Am reiterat importanţa dialogului pentru rezolvarea în plan bilateral a tuturor aspectelor de interes şi evitarea abordărilor unilaterale care nu pot duce la soluţii sustenabile. Este fundamental ca proiectele de interes să fie realizate în România doar în urma unui acord al României, să nu fie discriminatorii pe baza etniei şi să fie conform dreptului român, european şi internaţional.

”În acest context, am evocat din nou convingerea noastră profundă că persoanele care aparţin minorităţilor naţionale contribuie la crearea şi consolidarea unor punţi de legătură între statul de cetăţenie, singurul care are răspunderea pentru protecţia drepturilor acestora şi statul a căror origine etnică o împărtăşesc„, a spus şeful statului.

El a arătat că printre subiectele abordate în discuţiile cu omologul ungar s-a aflat şi cel al vizitelor în România ale oficialilor din ţara vecină.

Am subliniat foarte clar poziţia constantă şi principială a părţii române care se referă la necesitatea unui discurs public în logica şi spiritul Parteneriatului nostru strategic şi ale Tratatului politic de bază„, a subliniat Klaus Iohannis.

Preşedintele ungar fost primit cu onoruri militare pe platoul de ceremonii.

Din delegaţia preşedintelui Iohannis fac parte, printre alţii, ministrul de Externe, Bogdan Aurescu, consilierii prezidenţiali Ion Oprişor, Luminiţa Odobescu, Sergiu Nistor, Cosmin Marinesu, Daniela Bârsan.

–––––––––––––––––-

Potrivit Administraţiei Prezidenţiale, vizita va oferi prilejul unei discuţii aprofundate privind modalităţile de diversificare şi aprofundare ale dialogului bilateral, în continuarea întrevederii din 10 iunie a celor doi înalţi oficiali, în marja Summitului Formatului B9 de la Bucureşti.

De asemenea, vizita are loc în contextul în care anul acesta se împlinesc 20 de ani de la adoptarea Declaraţiei de Parteneriat Strategic între Guvernul României şi Guvernul Republicii Ungare pentru Europa Secolului XXI (Budapesta, 29 noiembrie 2002).

Administraţia Prezidenţială arată că preşedintele Iohannis va evidenţia, cu prilejul vizitei, deschiderea părţii române pentru consolidarea dialogului şi cooperării bilaterale cu Ungaria, „stat vecin deosebit de important”, în vederea promovării de proiecte de interes comun, în beneficiul celor două state şi al cetăţenilor lor, indiferent de etnie.

„Va fi reiterat interesul părţii române pentru o cooperare pragmatică şi orientată spre rezultate concrete, structurată pe baza principiilor şi valorilor incluse în documentele fundamentale ale cooperării bilaterale”, indică sursa citată.

Cei doi şefi de stat vor aborda şi situaţia actuală din plan regional, european şi global, ca urmare a agresiunii militare a Federaţiei Ruse împotriva Ucrainei, urmând a fi analizate implicaţiile pe diverse planuri: securitar, umanitar, economic, al crizei alimentare şi altele. Vor fi abordate şi consecinţele în plan regional, în raport cu state partenere precum Republica Moldova, precizează Administraţia Prezidenţială.

În ceea ce priveşte agenda europeană, preşedinţii României şi Ungariei vor discuta despre extinderea Uniunii Europene şi măsurile coordonate la nivelul Uniunii pentru a răspunde actualei crize din domeniul energiei.

În luna mai, Katalin Novak s-a aflat într-o vizită privată în România care a generat controverse. Katalin Novak – care a venit atunci ]n România la invitaţia Eparhiei Reformate din Ardeal – a urcat la Piatra Secuiului, de unde a postat pe Facebook mai multe fotografii însoâite de textul: „Am ajuns la vârf. Piatra Secuiului, 1.130 de metri. E bine să faci o excursie la finalul unor celebrări comune”. Într-una dintre fotografii, ea se sprijină de borna de marcaj de acolo, care era vopsită în culorile roșu-alb-verde ale drapelului Ungariei.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite