Preşedintele Ucrainei a instituit legea marţială. Decizia a fost luată după ce nave militare ruse au atacat trei nave ucrainene în Marea Neagră

26 noiembrie 2018, 16:24

Decretul președintelui Ucrainei prevede instituirea legii marțiale pentru 30 de zile, adică a unei stări excepționale, de miercuri dimineață. Petro Poroșenko a promis că legea nu va restrânge drepturile cetățenești.

Sunt menționate măsuri privind mobilizarea forțelor armate, organizarea apărării anti-aeriene a unor instituții, măsuri speciale privind apărarea cibernetică și asigurarea ordinii publice. Decretul a fost aprobat de parlament. S-a confirmat prin vot și data desfășurării alegerilor prezidențiale – 31 martie 2019.

Petro Poroșenko, președintele Ucrainei: „Prin decret, am impus legea marţială pe întreg teritoriul Ucrainei începând cu ora 9.00, pe 28 noiembrie. Rusia desfăşoară un război hibrid împotriva noastră de 5 ani. Dar un atac asupra unor nave militare ale Ucrainei trece într-un alt nivel”.

Această decizie a Ucrainei vine la o zi după sechestrarea prin forță a 3 nave militare ucrainene de gărzile de coasta ruse, în zona strâmtorii Kerci din Marea Azov. Rusia a admis că a deschis focul și precizează că navele au intrat în apele sale teritoriale, ignorind încercările de a fi contactate.

SERGHEI LAVROV, ministrul rus de externe: „Atunci când partea ucraineană a planificat această provocare, în mod sigur ea a luat în calcul avantajele suplimentare pe care doresc să le obţină din această situaţie, ţînând cont de faptul că SUA şi Europa, ca întotdeauna vor lua partea provocătorilor”.

Situația a fost discutată în Consiliul de Securitate al ONU și la NATO. Secretarul general al Alianței, Jens Stoltenberg, a făcut un apel la calm și a cerut Rusiei să elibereze imediat navele și pe marinarii ucraineni sechestrati. NATO sprijină suveranitatea și integritatea Ucrainei, inclusiv drepturile de navigație în apele sale teritoriale.

Am fost ținut la curent, în timp real, cu evoluția situației, de serviciile noastre – a declarat președintele Iohannis.

Incidentul naval reprezintă o nouă escaladare a tensiunilor dintre Ucraina și Rusia, după anexarea peninsulei Crimeea de către Rusia în 2014.

 

UPDATE 20.26 Președintele Klaus Iohannis, despre conflictul din Marea Neagră: „Pentru români nu există niciun motiv de îngrijorare”.

UPDATE 20.10 Corespondentul nostru la Moscova, Liviu Iurea, ne spune la ce ne putem aștepta de acum încolo: Pentru Moscova lucrurile sunt clare și incidentul de ieri este epuizat. Este evident că este o demonstrație de forță iar urmările pe care le vedem cu toții au fost asumate de către Rusia. Este un avertisment, probabil, și pentru viitor, că orice navă străină care intră în apele teritoriale și nu se spune regulilor Rusiei va fi sancționată. Nu cred că se va ajunge la un conflict major între Rusia și Ucraina, mai degrabă va fi o rupere a relațiilor diplomatice dintre Moscova și Kiev. Din câte am înțeles, a eșuat tentativa Rusiei de a convoca, la inițiativa ei, Consiliul de Securitate, cererea a fost respinsă. Probabil SUA sau chiar Ucraina pot cere de-acum înainte dezbaterea și convocarea Consiliului.

UPDATE 20.00 Decretul președintelui Ucrainei prevede impunerea legii marțiale pentru 30 de zile, adică a unei stări excepționale, de miercuri dimineață. Este o variantă mai moderată față de cea inițială. Petro Poroșenko a promis că legea nu va restrânge drepturile cetățenești și nu va afecta alegerile de anul viitor.

Sunt menționate măsuri privind mobilizarea forțelor armate de rezervă, organizarea apărării anti-aeriene a unor instituții de stat, măsuri speciale privind apărarea cibernetică și asigurarea ordinii publice.

Petro Poroșenko, președintele Ucrainei: „Legea marţială nu înseamnă o declaraţie de război. Ucraina nu vrea război cu nimeni. Vrem să ne apărăm teritoriul”.

Această decizie a Ucrainei vine la o zi după sechestrarea prin forță a 3 nave militare ucrainene, cu 24 de membri ai echipajului, de garda de coastă rusă, în zona strâmtorii Kerci din Marea Azov. Rusia a admis că a deschis focul și precizează că navele au intrat în apele sale teritoriale, ignorind încercările de a fi contactate.

SERGHEI LAVROV, ministrul rus de externe: „Atunci când partea ucraineană a planificat această provocare, în mod sigur ea a luat în calcul avantajele suplimentare pe care doresc să le obţină din această situaţie, ţînând cont de faptul că SUA şi Europa, ca întotdeauna vor lua partea provocatorilor”.

Situația a fost analizată și la nivelul NATO. Alianța sprijină suveranitatea și integritatea Ucrainei, inclusiv drepturile ei de navigație în apele sale teritoriale.

Îngrijorare și la București. Ministerul Afacerilor Externe a precizat, într-un comunicat, pe Twitter, că agresiunea și încălcarea dreptului internațional subminează securitatea întregii regiuni. Fostul șef al Statului Major al Armatei, generalul Constantin Degeratu, consideră că ar fi nevoie de o reuniune a Consiliului Suprem de Apărare a Țării și de întărirea urgentă a măsurilor de securitate în zona Mării Negre.

Gen (r) CONSTANTIN DEGERATU: „Asta ar presupune, din punctul meu de vedere, dizlocarea prin rotație sau prezența rotativă, în porturile românești, a 2-3 nave de război cu capabilitate reală de acțiune a unor țări membre NATO, care răspund de această zonă și mă refer aici la Statele Unite, la Franța, Italia, cele care au angajamente în această zonă, prezența rotativă, 21 de zile. Un alt lucru ar însemna prezența rotativă în apropierea acestei zone a 1-2 escadrile de avioane americane din Germania, din Italia și prezența, pentru o anumită perioadă, a 1-2 batalioane de rachete Patriot”.

Incidentul naval reprezintă o nouă escaladare a tensiunilor dintre Ucraina și Rusia, după anexarea peninsulei Crimeea de către Rusia, în 2014″.

__________________________________________________

Potrivit documentului plasat pe pagina oficială a Preşedinţiei de la Kiev, Mare Stat Major al Armatei Ucrainene urmează să pună în aplicare mobilizarea parţială a tuturor rezerviştilor.

Decizia privind impunerea stării de război a fost luată la şedinţa Consiliului Naţională de Apărare a ţării după ce nave militare ruse au atacat trei nave ucrainene în Marea Neagră. Navele împreună cu echipajele au fost luate ostatice de ruşi.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite