Preşedintele turc, Recep Tayyip Erdogan, cere „iertare” pentru întârzierile în intervențiile după cutremur

Recep Tayyip Erdogan
Recep Tayyip Erdogan
27 februarie 2023, 19:20

„Din cauza efectului devastator al seismelor şi a vremii nevaforabile, nu am putut lucra în modul în care ne-am fi dorit la Adiyaman în primele zile. Cer iertare pentru asta”, a declarat şeful statului turc.

Erdogan a făcut această declaraţie în oraşul Adiyaman, la trei săptămâni după cutremurul care a făcut peste 44.000 de morţi în Turcia şi care a afectat de asemenea şi Siria vecină.

Preşedintele turc, la putere de 20 de ani şi care vrea să îşi menţină postul la alegerile prevăzute pentru 14 mai, a fost criticat puternic de către supravieţuitori, care au reproşat statului lentoarea intervenţiilor.

La patru zile după catastrofă, Erdogan a schiţat o formă de mea culpa, tot la Adiyaman, însă fără a cere iertare.

„Distrugerile au afectat atât de multe imobile (…) încât, din păcate, nu ne-am putut desfăşura intervenţiile pe cât de repede am sperat”, a spus el atunci.

El a recunoscut de asemenea că au existat „lacune” în reacţia la seism, adăugând că este „imposibil să fii pregătit pentru un astfel de dezastru”.

În această provincie şi într-o alta, Hatay, de asemenea puternic lovită, supravieţuitorii şi-au manifestat furia, în declaraţii pentru AFP, la câteva zile după catastrofa naturală.

Unul dintre ei, Mehmet Yildirim, a spus la 10 februarie că nu a văzut pe „nimeni”, „nici stat, nici poliţie, nici soldaţi” până „a doua zi, la ora 14.00”, adică la 34 de ore după seism.

El a acuzat autorităţile că au lăsat populaţia din provincia Adiyaman să se descurce singură.

În weekend, suporteri ai echipelor de fotbal din Istanbul şi-au exprimat de asemenea nemulţumirea pe stadioane, cerând demisia guvernului.

Luni, preşedintele turc a promis construcţia a aproape 50.000 de noi locuinţe în provincia Adiyaman, dintr-un total de 309.000 care ar urma să fie ridicate în cele 11 provincii afectate de seism.

 

sursa Agerpres

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite