Preşedintele Tribunalului Bucureşti, pe tema 10 august: Hotărârea judecătorească este adoptată pe baza dispoziţiilor legale şi pe baza probatoriului, nu pe bază de emoţii şi sentimente

Protestul din 10 august 2018
Protestul din 10 august 2018
3 martie 2021, 16:53

„În pronunţarea soluţiilor, judecătorii sunt independenţi şi se supun numai legii, în conformitate cu art.124, alin. 3 din Constituţia României. Hotărârea judecătorească este adoptată pe baza dispoziţiilor legale incidente cauzei şi pe baza probatoriului administrat pe parcursul fazelor procesuale specifice, nu pe bază de emoţii şi sentimente. Constatând că reacţiile manifestate provin preponderent din partea reprezentanţilor puterilor legislativă şi executivă, Tribunalul Bucureşti reaminteşte dispoziţiile constituţionale, conform cărora în statul de drept şi în democraţie cele 3 puteri ale statului: legislativă, executivă şi judecătorească sunt separate şi în echilibru, colaborează şi se respectă reciproc, independent dacă soluţiile adoptate de fiecare dintre acestea sunt sau nu în acord cu aşteptările exponenţilor lor. În consecinţă, discursul public la adresa hotărârilor judecătoreşti pronunţate trebuie să fie caracterizat de echidistanţă, pentru că numai respectând ordinea de drept şi hotărârile judecătoreşti se va restabili echilibrul social încălcat”, se arată într-un comunicat al tribunalului.

O judecătoare de la Tribunalul Bucureşti a respins, marţi, solicitarea DIICOT de redeschidere a anchetei împotriva foştilor şefi ai Jandarmeriei în dosarul „10 august”.

Mai mulţi oameni politici, printre care premierul Florin Cîţu, ministrul Sănătăţii, Vlad Voiculescu, sau copreşedintele USR PLUS, Dacian Cioloş, au făcut declaraţii cu privire la decizia tribunalului.

Astfel, premierul Florin Cîţu s-a declarat dezamăgit de clasarea dosarului „10 august” şi a arătat că a avut discuţii cu ministrul Justiţiei, Stelian Ion, cu privire la posibile căi de atac.

De asemenea, Dacian Cioloş a afirmat că decizia judecătorilor în acest caz nu este „finalitatea” aşteptată de cetăţeni şi crede că „o comisie parlamentară poate aduce lumina necesară în acest caz, dincolo de responsabilităţile penale”.

Ministrul Vlad Voiculescu a scris într-un mesaj pe Facebook: „Îmi vine să mă iau cu mâinile de cap”.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite

Cele mai citite pe aceeași temă