Preşedintele sud-coreean s-a întâlnit la Seul cu Olena Zelenska, soţia preşedintelui ucrainean. Yoon Suk Yeol și-a exprimat sprijinul pentru Ucraina

Olena Zelenska
Olena Zelenska
16 mai 2023, 13:52

Zelenska se află la Seul în calitate de trimis special al soţului său, preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski.

„Preşedintele a exprimat sprijinul şi solidaritatea guvernului şi poporului sud-coreean pentru Ucraina şi a transmis condoleanţe familiilor victimelor şi poporului ucrainean”, a declarat purtătorul de cuvânt prezidenţial Lee Do-woon în cadrul unui briefing de presă.

„Preşedintele a apreciat de asemenea eforturile primei doamne Zelenska de a împărtăşi comunităţii internaţionale ororile războiului din Ucraina şi eforturile sale de a obţine ajutor”, a adăugat el.

Zelenska a mulţumit Coreei de Sud pentru sprijinul şi solidaritatea, precum şi pentru asistenţa umanitară pe care a trimis-o până în prezent Ucrainei şi a cerut ca aceasta să sporească ajutorul în domeniile în care are posibilitatea.

„Prima doamnă Zelenska a spus că speră să primească ajutor în echipamente militare neletale, cum ar fi de detectare şi îndepărtare a minelor şi ambulanţe”, a spus Lee.

Prima doamnă a cerut de asemenea participarea companiilor sud-coreene la efortul de reconstrucţie postbelică a Ucrainei, inclusiv în Herson, unde locuiesc mulţi etnici coreeni, arată Yonhap.

„Preşedintele Yoon a răspuns că vom sprijini în mod activ poporul ucrainean în strânsă coordonare cu statele membre NATO şi comunitatea internaţională”, a spus Lee.

Olena Zelenska s-a întâlnit separat cu prima doamnă sud-coreeană Kim Keon Hee.

Kim a lăudat-o pe Zelenska pentru curajul şi dăruirea cu care a ajutat la educaţia copiilor, îngrijirea orfanilor de război şi recuperarea veteranilor de război, spunând că Coreea de Sud empatizează profund cu Ucraina ca naţiune care s-a ridicat din cenuşa războiului, potrivit lui Lee.

Kim a promis totodată furnizarea de asistenţă umanitară continuă pentru a ajuta poporul ucrainean să depăşească greutăţile şi să aibă speranţă.

Zelenska a vorbit despre eforturile sale de a păstra bunurile culturale ale Ucrainei şi de a proteja animalele şi mediul înconjurător, solicitând în acelaşi timp participarea activă a Coreei de Sud la reconstrucţia ţării sale.

Ea nu a cerut arme letale şi şi-a exprimat înţelegerea faţă de dificultatea Coreei de Sud de a oferi un astfel de ajutor, a declarat un oficial prezidenţial reporterilor.

De asemenea, oficialul a declarat că, în cadrul întâlnirilor, Zelenska nu i-a invitat pe Yoon şi Kim în Ucraina, deşi guvernul intenţionează să răspundă în mod corespunzător dacă aceasta va face ulterior o astfel de cerere în mod informal.

Zelenska îşi exprimase intenţia de a-i invita pe Yoon şi Kim în Ucraina într-un interviu scris recent pentru agenţia de ştiri Yonhap.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite