Summitul Formatului Bucureşti, găzduit de Klaus Iohannis și omologul său polonez. Preşedintele SUA şi secretarul de stat american participă prin videoconferinţă

10 mai 2021, 09:20

Preşedintele Klaus Iohannis l-a primit, luni, la Palatul Cotroceni, pe omologul său polonez, Andrzej Duda, care efectuează o vizită oficială în România.

Primirea cu onoruri militare a avut loc pe platoul de ceremonii.

Klaus Iohannis şi Andrzej Duda găzduiesc, luni după-amiaza, Summitul Formatului B9, la care va participa prin videoconferinţă şi preşedintele SUA, Joe Biden.

Evenimentul este organizat la initiaţiva preşedintelui Iohannis şi se desfăşoară cu prezenţa în Capitală a preşedintelui polonez și cu participarea prin videoconferinţă a celorlalţi șefi de state din Formatul Bucureşti şi a secretarului general al NATO.

Preşedintele Klaus Iohannis a confirmat prezenţa lui Joe Biden într-o postare pe Twitter.

Potrivit Administraţiei Prezidenţiale, agenda reuniunii la nivel înalt vizează pregătirea Summitului NATO care va fi organizat la Bruxelles, pe 14 iunie, cu accent special pe consolidarea relaţiei transatlantice, a posturii aliate de descurajare şi apărare pe Flancul Estic, precum şi pe procesul de reflecţie NATO 2030.

Formatul Bucureşti (B9) este o iniţiativă lansată de preşedintele României, Klaus Iohannis, şi de preşedintele Republicii Polone, Andrzej Duda, la care participă statele membre NATO situate pe Flancul Estic al Alianţei: Bulgaria, Cehia, Estonia, Letonia, Lituania, Polonia, România, Slovacia şi Ungaria.

Primul Summit B9 a fost organizat la Bucureşti, în noiembrie 2015. Reuniunile ulterioare la nivel înalt au avut loc la Varşovia (8 iunie 2018) şi Kosice (28 februarie 2019).

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite

Cele mai citite pe aceeași temă

Kogălniceanu devine cea mai mare bază NATO din Europa

Cum arată scenariul unei invazii a lui Vladimir Putin în Europa