Preşedintele SUA cere armatei americane să prezinte în 30 de zile un plan pentru înfrângerea Statului Islamic

Militari americani
Militari americani
29 ianuarie 2017, 10:47

Preşedintele SUA, Donald Trump, a cerut armatei americane să prezinte în 30 de zile un plan pentru înfrângerea Statului Islamic.

Donald Trump a semnat sâmbătă ordinul către şefii de stat-major interarme şi şi-a exprimat încrederea că „Va avea mare succes”.

Înfrângerea Statului Islamic a fost una dintre temele principale ale campaniei electorale a lui Donald Trump. Însă niciodată nu a prezentat detaliile unui plan în acest sens.

Pentagonul (Departamentul Apărării Statelor Unite) va reconsidera probabil modalităţi mai agresive de utilizare a forţei de lovire şi a trupelor americane, apreciază Reuters citată de Agerpres.

Abordarea actuală se bazează pe forţele locale pentru majoritatea luptelor – şi implicit a pierderilor – în conflictele din Siria şi Irak.

Potrivit Reuters, oficialii militari americani au recunoscut de multă vreme că Statul Islamic ar putea fi învins mai repede dacă SUA ar folosi propriile trupe în locul combatanţilor locali. Victoria ar costa însă vieţile mai multor soldaţi americani, iar în ultimă instanţă nu ar duce la o soluţionare de durată a conflictelor alimentate de motivaţii etnice, religioase şi politice în cadrul unor naţiuni cu sentimente puternic antiamericane.

În prezent, în Siria şi în Irak sunt desfăşurate efective americane sub 6.000 de militari, iar Pentagonul ar putea cere forţe suplimentare, afirmă experţii consultaţi de Reuters. Ei cred că mai degrabă se va recurge la mai multe elicoptere de atac, lovituri aeriene şi tehnică de artilerie.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite

Cele mai citite pe aceeași temă