Preşedintele SUA, Joe Biden: SUA și NATO nu sunt o amenințare pentru Rusia. Ucraina nu amenință Rusia. Către cetățenii Rusiei: Nu sunteți inamicii noștri, nu cred că vreți un război sângeros cu Ucraina

Preşedintele SUA, Joe Biden, a transmis marți seară un mesaj direct către Moscova și către ruși, avertizând în același timp cu consecințe dacă Kremlinul va hotărî un atac în Ucraina. "SUA și NATO nu sunt o amenințare pentru Rusia. Ucraina nu amenință Rusia. Nici SUA, nici NATO nu au rachete în Ucraina. Nici nu avem planuri să plasăm rachete acolo. Nu țintim poporul rus. Nu căutăm să destabilizăm Rusia. Către cetățenii Rusiei: nu sunteți inamicii noștri și nu cred că vreți un război sângeros și distructiv cu Ucraina, o țară și un popor cu care aveți legături de familie adânci, legături istorice și culturale", a declarat Biden. Intervenția a fost transmisă în direct, în Ediție specială, pe TVR1.

15 Februarie 2022, 20:32 (actualizat 16 Februarie 2022, 05:53) | Mihaela Carpea |

"De la începutul acestei crize, am fost clar și am menținut acest mesaj: Statele Unite ale Americii sunt pregătite, indiferent ce se întâmplă - suntem gata să acționăm pe calea diplomației, alături de aliații și partenerii noștri pentru a îmbunătăți stabilitatea și securitatea în Europa ca întreg și suntem gata să răspundem decisiv la un atac al Rusiei în Ucraina, care încă este o posibilitate", a declarat Joe Biden în debutul intervenției sale de la Casa Albă.

Washingtonul va păstra această abordare.

"De câteva săptămâni, împreună cu aliații și partenerii noștri, administrația mea a fost angajată non-stop în eforturile diplomatice", a subliniat Biden.

"Am vorbit în weekend din nou cu președintele Putin, pentru a sublinia că suntem gata să continuăm pe calea diplomației de cel mai înalt nivel, să ajungem la înțelegeri scrise între Rusia, SUA și națiunile Europei pentru a răspunde îngrijorărilor legitime legate de securitate, dacă aceasta este dorința sa - îngrijorările lor de securitate și îngrijorările noastre de securitate", a precizat liderul de la Casa Albă.

"Președintele Putin și cu mine am fost de acord că echipele noastre trebuie să continue demersurile pentru acest scop alături de partenerii și aliații noștri europeni. Ieri, guvernul rus a propus în mod public să continue pe calea diplomației. Am fost de acord. Ar trebui să dăm diplomației fiecare șansă de a reuși. Și cred că sunt moduri reale de a răspunde îngrijorărilor noastre de securitate", a declarat Joe Biden.

Soluțiile propuse de SUA pentru îngrijorările de securitate

"SUA au pus pe masă idei concrete pentru a stabili un mediu de securitate în Europa. Propunem noi măsuri de control al armelor, noi măsuri de transparentizare, noi măsuri strategice de stabilitate. Aceste măsuri se aplică tuturor părților - NATO și Rusiei deopotrivă. Vrem să facem pași orientați spre rezultate practice, care pot servi securității comune. Dar nu vom sacrifica principii de bază. Națiunile au dreptul la suveranitate și la integritate teritorială. Au libertatea de a-și stabili propriul parcurs și de a alege cu cine se vor asocia. Dar asta lasă loc destul diplomației și pentru detensionare. Asta este calea înainte cea mai bună pentru toate părțile, din punctul nostru de vedere", a explicat președintele SUA.

O invazie rămâne posibilă

"Atât timp cât există speranță pentru o rezolvare diplomatică, care previne folosirea forței și a care evită suferințe incredibile care ar urma, vom urma această cale. Ministrul Apărării rus a anunțat astăzi că unele unități militare părăsesc pozițiile din apropierea Ucrainei. Ar fi bine! Dar nu avem informații care să indice asta. Nu avem informații verificate că unitățile militare ruse se întorc în bazele lor. Mai mult, analiștii noștri indică faptul că încă rămân într-o poziție amenințătoare. Și este un fapt că Rusia are acum peste 150 de mii de militari care înconjoară Ucraina în Belarus și de-a lungul graniței. O invazie rămâne în mod clar posibilă", a adăugat liderul de la Casa Albă.

Un mesaj pentru poporul rus

"Am fost transparenți cu poporul american și cu lumea în legătură cu planurile Rusiei și cu seriozitatea situației, astfel încât fiecare să vadă cu ochii lui ce se întâmplă. Am comunicat ceea ce am aflat și ce facem în legătură cu aceste informații. Lăsați-mă să fiu însă clar în legătură cu ce nu vom face. SUA și NATO nu sunt o amenințare pentru Rusia. Ucraina nu amenință Rusia. Nici SUA, nici NATO nu au rachete în Ucraina. Nici nu avem planuri să plasăm rachete acolo. Nu țintim poporul rus. Nu căutăm să destabilizăm Rusia. Către cetățenii Rusiei: nu sunteți inamicii noștri și nu cred că vreți un război sângeros și distructiv cu Ucraina, o țară și un popor cu care aveți legături de familie adânci, legături istorice și culturale".

Consecințele unei invazii

"Acum 77 de ani, poporul nostru a luptat și s-a sacrificat umăr la umăr pentru a pune capăt celui mai îngrozitor război din istorie. Al Doilea Război Mondial a fost un război al necesității. Dacă Rusia atacă Ucraina, va fi un război al alegerii, un război fără nicio cauză, fără niciun motiv. Spun aceste lucruri nu pentru a provoca, ci pentru a spune adevărul. Pentru că adevărul contează. Responsabilitatea contează. Dacă Rusia invadează în zilele și săptămânile ce vor urma, costul uman pentru Ucraina va fi imens, iar costul strategic pentru Rusia va fi de asemenea imens. Dacă Rusia atacă Ucraina, va avea de înfruntat o condamnare internațională copleșitoare. Lumea nu va uita că Rusia a ales morți inutile, distrugere. Invadarea Ucrainei se va dovedi a fi o rană autoprovocată. SUA, aliații și partenerii noștri vor răspunde în mod decisiv vestul este unit și călit", a ținut să sublinieze Biden.

"Aici e vorba mai mult decât de Rusia și Ucraina. Este vorba despre a apăra lucrurile în care credem, pentru viitorul pe care îl vrem pentru lumea noastră, pentru libertate, pentru dreptul țărilor de a-și alege propriul destin și despre dreptul oamenilor și a-și decide propriul viitor. Despre principiul că o țară nu poate schimba granițele vecinilor prin forță. Asta este viziunea noastră".

Articolul 5, "sacrosanct"

Joe Biden a reiterat puterea Articolului 5 din Tratatul Nord-Atlantic: "Un atac asupra unei țări NATO este un atac împotriva tuturor. Angajamentul Statelor Unite pentru Articolul 5 este sacrosanct." El a amintit de forțele suplimentare trimise pentru întărirea flancului estic. Dacă Rusia invadează Ucraina, vor fi luate noi măsuri pentru reasigurarea aliaților și pentru întărirea capacităților defensive.

Implicații ale crizei pe piața energiei din SUA

"Ca să fiu clar, dacă Rusia se decide să invadeze, asta va avea consecințe și aici, acasă. Poporul american înțelege că apărarea democrației și libertatea nu vin niciodată fără costuri. Aceasta este o cauză care unește și democrații, și republicanii. Și vreau să le mulțumesc liderilor și membrilor Congresului din ambele partide. (...) Nu voi pretinde că va fi nedureros. Ar putea avea impact asupra prețurilor noastre la energie, așa că impunem măsuri active pentru a ridica presiunea de pe propria piață de energie și pentru a compensa creșterea prețurilor. Ne coordonăm cu principalii consumatori și producători de energie. (...) Voi lucra cu Congresul pe măsuri adiționale, pentru a ajuta la protejarea consumatorilor și pentru a aborda impactul prețurilor la pompă", a detaliat Biden.

Principalele puncte din declarația președintelui SUA, Joe Biden, în format LIVE TEXT:

 • de la începutul acestei crize, am fost clar și am menținut acest mesaj: Statele Unite ale Americii sunt pregătite, indiferent ce se întâmplă, suntem gata să acționăm pe calea diplomației, alături de aliații și partenerii noștri pentru a îmbunătăți stabilitatea și securitatea în Europa ca întreg și suntem gata să răspundem decisiv la un atac al Rusiei în Ucraina
 • aceasta rămâne abordarea noastră
 • de săptămâni, împreună cu aliații, ne-am angajat în diplomație non-stop
 • am vorbit în weekend din nou cu președintele Putin, pentru a sublinia că suntem gata să continuăm pe calea diplomației la cel mai înalt nivel, de a ajunge la înțelegeri scrise între Rusia, SUA și națiunile Europei pentru a răspunde îngrijorărilor legate de securitate legitime, dacă aceasta este dorința sa - îngrijorările lor de securitate și îngrijorările noastre de securitate
 • am fost de acord că echipele noastre trebuie să continue pe această cale
 • ieri guvernul rus a propus public să continue eforturile diplomatice - am fost de acord
 • SUA au pus pe masă idei concrete pentru un mediu sigur în Europa
 • națiunile au dreptul la suveranitate și integritate teritorială
 • asta lasă mult loc pentru diplomație și detensionare
 • vom continua eforturile diplomatice
 • atâta timp cât există această cale, o vom urma
 • ministrul rus al Apărării a subliniat că forțele se întorc la baze
 • ar fi bine, dar nu am primit informații verificate că unitățile se întorc la baze
 • Rusia are peste 150 de mii de trupe în jurul Ucrainei
 • o invazie rămâne o posibilitate
 • SUA și NATO nu sunt o amenințare pentru Rusia. Ucraina nu este o amenințare pentru Rusia
 • nu căutăm să destabilizăm Rusia
 • către cetățenii Rusiei: nu sunteți inamicii noștri și nu cred că vreți un război sângeros cu Ucraina
 • în privința Nord Stream 2, dacă Rusia invadează Ucraina, acest proiect nu va avea loc
 • SUA va apăra fiecare centimetru din teritoriul NATO cu toată forța
 • Articolul 5 este sacrosanct
 • am trimis deja trupe adiționale pentru întărirea flancului estic
 • vom continua să facem exerciții militare cu partenerii noștri
 • dacă Rusia invadează, vom face mai mulți pași
 • asta va avea consecințe și aici, acasă, unde americanii trebuie să înțeleagă că apărarea democrației vine cu costuri
 • nu voi pretinde că va fi nedureros, va avea impact asupra prețurilor la energie
 • nu căutăm o confruntare directă cu Rusia
 • dacă Rusia atacă SUA sau aliații prin mijloace adiacente, suntem pregătiți să răspundem
 • să nu fie nicio îndoială: dacă Rusia invadează, națiunile responsabile din lumea întreagă nu vor ezita să răspundă.
Articole pe aceeaşi temă
 
*
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 9°C 8°C
IASI 6°C 3°C
CLUJ 2°C 0°C
CONSTANTA 7°C 5°C
CRAIOVA 8°C 6°C
BRASOV 2°C -1°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI