Preşedintele SUA, Donald Trump: Iniţiez noi măsuri de control pentru a menţine în afară teroriştii islamişti radicali

28 ianuarie 2017, 11:09

Ordinul privind limitarea imigraţiei, semnat ieri de preşedintele Donald Trump, produce deja efecte. Doi cetăţeni irakieni, care aveau viză de intrare în Statele Unite, au fost reţinuţi pe aeroportul Kennedy, din New York. După mai multe ore, unuia dintre ei i s-a permis intrarea în Statele Unite.

Cinci irakieni şi un yemenit, în tranzit spre Statele Unite, au fost opriţi pe aeroportul din Cairo. La fel şi o femeie cu dublă cetăţenie, iraniană şi americană. Toţi au fost redirecţionaţi spre zboruri către ţările de origine.

Potrivit ordinului prezidenţial, timp de cel puţin 4 luni, Statele Unite ale Americii nu vor mai primi niciun refugiat şi nu vor mai emite vize pentru turiştii din mai multe state musulmane. Restricţiile îi vor afecta şi pe cei care au deja cartea verde, document ce le permitea, până acum, accesul pe teritoriul Statelor Unite.

Donald Trump: „Iniţiez noi măsuri de control pentru a menţine în afara Statelor Unite teroriştii islamişti radicali. Nu îi vrem aici (…). Vrem să fim siguri că nu vom lăsa să intre în ţara noastră aceleaşi ameninţări pe care soldaţii noştri le combat peste hotare (…) Nu vom uita niciodată lecţiile lui 11 septembrie 2001”.

Decizia a fost primită cu stupoare de refugiaţii care trăiesc în SUA.

Înaltul Comisariat al ONU pentru Refugiaţi şi Organizaţia Internaţională pentru Migraţie au cerut sâmbătă administraţiei Trump să ofere în continuare azil oamenilor care fug de război şi persecuţie. Cele două organizaţii subliniază importanţa vitală a programului federal de reinstalare a refugiaţilor.

Donald Trump a emis vineri ordinul executiv ”Protecţia naţiunii contra intrării teroriştilor străini în Statele Unite”.

Acest ordin pe tema imigraţiei prevede controale întărite la frontiere pentru a opri pătrunderea în SUA a unor ‘terorişti islamişti radicali’, relatează agenţiile internaţionale de presă. Potrivit documentului, timp de 4 luni niciun refugiat nu va mai fi admis în SUA.

Cea mai drastică măsură îi vizează pe sirieni, care nu vor mai fi admişi în SUA pe o perioadă nedeterminată, până la observarea unei remedieri a situaţiei, a spus preşedintele.

Primesc interdicţie de a intra pe teritoriul american timp de trei luni cetăţenii din 7 state, în principal musulmane: Siria, Irak, Iran, Libia, Somalia, Sudan şi Yemen.

Pentru anul acesta, este prevăzut un plafon de 50.000 de refugiaţi, mai puţin de jumătate din limita superioară stabilită de predecesorul său, Barack Obama.

Ordinul antiimigraţie nu este singura măsură împotriva imigraţiei luată de Donald Trump. Miercuri, a semnat directivele pentru construcția unui zid la granița Statelor Unite cu Mexicul. Noul lider de la Casa Albă  a decis și măsuri împotriva orașelor care adăpostesc imigranți ilegali.

 

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite