Preşedintele şi premierul au discutat teme de politică externă. Iohannis: E obligatoriu ca politica externă să se facă în interesul țării

Preşedintele Klaus Iohannis şi premierul Viorica Dăncilă au discutat  la Palatul Cotroceni, timp de o oră, teme de politică externă, inclusiv aspecte legate de problematica mutarii ambasadei române din Israel.

15 Mai 2018, 10:21 (actualizat 15 Mai 2018, 21:40) |
Iohannis-Dăncilă, la Cotroceni
EMBED VIDEO LINK CU VIDEO
Embed:
Link:

La întâlnire au mai participat viceprim-ministrul pentru implementarea parteneriatelor strategice ale României, Ana Birchall, și ministrul afacerilor externe,  Teodor Meleșcanu.

În cadrul întrevederii, "președintele Klaus Iohannis a subliniat că este obligatoriu ca politica externă a României să se facă numai în interesul României și că este necesar ca tensiunile interne pe teme de politică externă să înceteze imediat, pentru ca țara noastră să rămână un actor credibil în relația cu Statele Unite ale Americii, la nivelul Uniunii Europene și al NATO, precum și în cadrul celorlalte parteneriate strategice în care țara noastră este angajată", se arată într-un comunicat al Președinției.

Președintele Klaus Iohannis "a solicitat cooperare instituțională loială și corectă, în conformitate cu cadrul legal și constituțional în vigoare, subliniind că aceasta este conduita care trebuie să ghideze toate acțiunile Guvernului, în interesul național".

"Prim-ministrul Viorica Dăncilă și membrii Guvernului prezenți la consultările de astăzi au exprimat, la rândul lor, opinia că este nevoie de o abordare instituțională loială în ceea ce privește politica externă a României", arată sursa citată.

Președintele arată că "politica externă a țării noastre trebuie caracterizată de constanță și predictibilitate, având câteva linii roșii de la care decidenții politici nu s-au abătut niciodată, indiferent de culoarea lor politică. Schimbarea poziției echilibrate și echidistante pe care România a avut-o până acum nu ar face decât să producă îngrijorare și neliniște".

Prim-ministrul Viorica Dăncilă i-a spus preşedintelui Klaus Iohannis că, în calitate de şef al Guvernului, are ca obiectiv principal susţinerea intereselor României şi identificarea celor mai bune modalităţi de a consolida rolul şi profilul ţării noastre pe plan internaţional, se arată într-un comunicat al Executivului.

Cu prilejul consultărilor cu președintele, "premierul României a declarat că, în calitate de şef al Guvernului, căruia îi revine responsabilitatea principală în implementarea Programului de guvernare, inclusiv capitolul de politică externă, are ca obiectiv principal susţinerea intereselor României şi identificarea celor mai bune modalităţi de a consolida rolul şi profilul României pe plan internaţional. A subliniat că lansarea unui proces de analiză şi evaluare privind posibilitatea relocării Ambasadei României în Statul Israel este menit să susţină obiectivele mai sus-menţionate, într-un moment în care SUA, partenerul şi aliatul strategic principal al României, au luat această decizie, iar mai multe state analizează această propunere", se precizează în comunicat.

Iniţiativa şefului statului de a se întâlni cu premierul a venit în contextul în care îl chemase inițial la Cotroceni doar pe ministrul de Externe, Teodor Meleşcanu. Administrația prezidențială  anunțase chiar  că întâlnirea solicitată de preşedintele Klaus Iohannis cu ministrul Afacerilor Externe, Teodor Meleşcanu, va avea loc marţi, ora 11.00, la Palatul Cotroceni. Liderul PSD, Liviu Dragnea, și premierul României, Viorica Dăncilă, au declarat luni că, dacă preşedintele Klaus Iohannis doreşte să aibă o întânire cu ministrul Afacerilor Externe, trebuie să discute mai întâi cu pe prim-ministrul.

De altfel, pe parcursul zilei de ieri conflictul dintre președinte și coaliția de guvernare a escaladat.

"Dacă vrea să meargă un ministru la Cotroceni, trebuie să vorbească cu primul ministru, aşa este normal. Dânsul (n.r. - Klaus Iohannis) hotărăşte dacă trebuie să sune sau nu. Într-un guvern, ca să chemi un ministru, trebuie să vorbeşti cu primul ministru, aceasta este regula şi această regulă trebuie respectată de toată lumea, cum şi eu respect toate regulile care ţin de preşedinte. Este opinia dumnealui dacă vrea să meargă ministrul acolo, trebuie să sune. Preşedintele trebuie să sune dacă vrea să meargă un ministru la Cotroceni, suntem totuşi un guvern, există anumite reguli care trebuie respectate de toată lumea", a declarat Viorica Dăncilă la Parlament, unde a participat la şedinţa BPN al PSD.

Liviu Dragnea a spus, la rândul său, că în ceea ce privește convocarea la ordin a domnului ministru de Externe, "este o decizie pe care o va lua doamna prim-ministru după o discuție cu ministrul Meleșcanu, dar vreau să spun două lucruri. La discuția, întâlnirea, singura întâlnire pe care am avut-o după instalarea Guvernului condus de doamna Dăncilă, întâlnire la Cotroceni, președintele Iohannis, prim-ministrul și cu mine, între alte lucruri convenite, s-a convenit că președintele sau consilierii prezidențiali nu convoacă sau nu cer miniștrilor să vină la întâlnire la Cotroceni. Ci este o discuție între președinte și premier, președintele îi spune că vrea să aibă o întâlnire cu un ministru și amândoi convin să aibă loc această întâlnire", a spus președintele PSD.

Liderul PSD, Liviu Dragnea, îl acuză pe Klaus Iohannis că o amenință în stil mafiot pe Viorica Dăncilă și că sabotează România. Totul a plecat de la disensiunile legate de politica externă.

Preşedintele Klaus Iohannis a anunţat încă de săptămâna trecută că îl va chema pe ministrul Afacerilor Externe, Teodor Meleşcanu, pentru a-i explica poziţia adoptată de reprezentanţii României cu privire la blocarea declarației UE privind mutarea ambasadelor la Ierusalim. Președintele a spus  atunci că guvernarea PSD s-a folosit de lipsa unei clarități în legislația în vigoare și a blocat un document fără să se consulte cu el. Șeful statului a subliniat că mutarea ambasadei nu se poate face fără acordul său.

Articole pe aceeaşi temă
 
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 15°C 11°C
IASI 14°C 13°C
CLUJ 12°C 10°C
CONSTANTA 12°C 10°C
CRAIOVA 11°C 7°C
BRASOV 12°C 7°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI