Preşedintele sârb, după ce Kosovo a înaintat oficial cererea de aderare la UE: Pristina încalcă Acordul de la Washington

Aleksandar Vucic
Aleksandar Vucic
15 decembrie 2022, 18:17

„Astăzi, ei vor încălca oficial Acordul de la Washington (Serbia-Kosovo n.r.) şi vom răspunde la toate acestea în această seară după sesiunea guvernamentală la care sunt invitat”, le-a declarat Vucic reporterilor înainte ca Pristina să-şi depună cererea de aderare la UE la Praga.

Vucic a adăugat că va fi oferit un „răspuns precis” la chestiunile despre cererile Serbiei referitoare la Rezoluţia 1244 a ONU şi non-recunoaşterea în continuare a aşa-numitului Kosovo.

Întrebat dacă s-au înregistrat progrese în ceea ce priveşte situaţia din Kosovo-Metohija, Vucic a răspuns că a vorbit miercuri cu oficiali ai UE şi SUA şi că există „câteva idei”.

„Vom vedea dacă vom reuşi. Situaţia este complicată, dar vom face totul pentru a menţine pacea şi stabilitatea”, a spus Vucic.

Comentând cererea de aderare a Pristinei la UE, Vucic a remarcat că ceea ce fac unele state membre ale UE este o încălcare a articolului 49 din Tratatul privind Uniunea Europeană, în temeiul căruia numai statele pot solicita aderarea la blocul comunitar, notează Tanjug.

Prim-ministrul kosovar Albin Kurti a înaintat oficial joi cererea Kosovo de aderare la UE, care presupune obţinerea mai întâi a statutului de ţară candidată, un proces de durată şi care va depinde de normalizarea relaţiilor cu Serbia, aminteşte Reuters.

Cererea a fost transmisă la Praga preşedinţiei cehe a Consiliului UE. ”Nu vrem (să aderăm la UE) pe uşa din spate, nu vrem proceduri rapide. Dorim să construim UE în ţara noastră cu poporul nostru”, a spus Kurti, după ce a înmânat cererea ministrului ceh pentru afaceri europene, Mikulas Bek.

Cinci state membre ale UE – Cipru, Grecia, România, Slovacia şi Spania – nu recunosc independenţa autoproclamată în 2008 a acestei provincii sârbe, ceea ce îi îngreunează demersul de a obţine statutul de candidat la UE.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite