Maia Sandu, la București: Vrem să cumpărăm gaze din România. E critic ca oamenii noștri să nu înghețe la iarnă. Iohannis: Nu vom abandona R. Moldova indiferent de scenariu

29 iulie 2022, 07:39

Președintele Republicii Moldova Maia Sandu și președintele României Klaus Iohannis au susţinut declaraţii de presă comune.

Maia Sandu și-a exprimat recunoștința pentru sprijinul neobosit, consecvent și generos pe care România îl oferă Republicii Moldova, inclusiv pentru sprijinul în demersul european al țării.

Moldova este, după Ucraina, țara cea mai afectată de război, a spus Maia Sandu, care a subliniat faptul că țara sa are nevoie urgentă de gaze naturale din România pentru a păstra ”stabilitatea socială”.

Vrem să cumpărăm gaze din România, e nevoie ca acest lucru să fie posibil cât de curând. E critic ca oamenii noștri să nu înghețe la iarnă și pentru a menține stabilitatea socială”.

Plătim cel mai mare preț raportat la venit din Europa la energie. Pentru gaze naturale plătim deja un preț dublu față de cel din România. Republica Moldova depune eforturi pentru a reduce consumul de energie, vrem să înlocuim la iarnă gazele cu păcură, cărbune sau lemne”, a adăugat președinta Moldovei.

Maia Sandu: În situația în care Rusia ar ataca Republica Moldova, evident că vom cere ajutor.

Discursul integral al președintei Maia Sandu poate fi citit AICI.

Președintele Iohannis a precizat că ”am discutat despre rolul foarte important și potențialul gazoductului Iași-Ungheni-Chișinău ca element esențial în arhitectura de securitate energetică a Republicii Moldova. În acest cadru, pe lângă conectarea Republicii Moldova la rețeaua europeană de energie electrică, în martie, interconectarea rețelelor de energie electrică din România și Republica Moldova are o relevanță strategică evidentă și am convenit să facem pași decisivi în această direcție”.

Discursul integral al președintelui Klaus Iohannis poate fi citit AICI.

Klaus Iohannis a adăugat că: Abordarea europeană de a reduce cu 15% consumul de gaz este una corectă. (…) Trebuie să investim în resurse regenerabile.

Nu vom abandona Republica Moldova, vom găsi soluții pentru oricare dintre variantele care vor apărea.

E nevoie de clarificări publice din partea UDMR în privința declarațiilor susținute de Viktor Orban la Tușnad, a subliniat președintele.

Cei doi preşedinţi au avut convorbiri tete-a-tete şi oficiale .


Potrivit Administraţiei Prezidenţiale, această vizită va oferi prilejul primei întrevederi bilaterale directe a celor doi şefi de stat după decizia istorică adoptată la Consiliul European din 23 – 24 iunie prin care a fost acordat Republicii Moldova statutul de stat candidat pentru aderarea la Uniunea Europeană.

În cadrul întrevederii, preşedintele Klaus Iohannis va reafirma sprijinul ferm al ţării noastre pentru avansarea procesului de reforme din Republica Moldova, necesar pentru îndeplinirea obiectivelor stabilite prin Opinia Comisiei Europene din 17 iunie, precizează sursa citată.

Pe lângă tema susţinerii parcursului european al Chişinăului, vor fi discutate evoluţiile regionale în contextul războiului de agresiune declanşat de Federaţia Rusă împotriva Ucrainei şi modalităţile de contracarare a efectelor negative ale acestuia asupra Republicii Moldova.

„Preşedintele Klaus Iohannis va evidenţia asistenţa multidimensională pe care România o acordă Republicii Moldova, inclusiv pentru gestionarea situaţiilor de criză cu care aceasta se confruntă, şi vor fi discutate modalităţi concrete de prioritizare şi diversificare a acestei asistenţe. Totodată, va fi punctată importanţa Platformei de Sprijin pentru Republica Moldova, instrument lansat de România, Germania şi Franţa, cu relevanţă solidă atât sub aspect politic, cât şi pe dimensiunea de dezvoltare, menit să menţină Republica Moldova în atenţia prioritară a donatorilor şi să mobilizeze sprijin pentru eforturile autorităţilor de la Chişinău în ceea ce priveşte reformelor necesare integrării europene”, menţionează Administraţia Prezidenţială.

Cei doi preşedinţi vor aborda şi teme de interes central aflate pe agenda bilaterală, precum securitatea energetică a Republicii Moldova şi cooperarea sectorială în domenii cheie.

Vizita oficială are loc pe fondul intensificării substanţiale a dialogului şi cooperării bilaterale atât la cel mai înalt nivel, cât şi în plan guvernamental şi parlamentar, în spiritul comunităţii de limbă, cultură şi istorie împărtăşite de cele două ţări, precum şi al Parteneriatului strategic bilateral pentru integrarea europeană a Republicii Moldova.

După primirea la Palatul Cotroceni, preşedintele Republicii Moldova are o întrevedere cu prim-ministrul Nicolae Ciucă.

Preşedintele Republicii Moldova, Maia Sandu se va întâlni și cu preşedintele interimar al Senatului, Alina Gorghiu.

Preşedintele Camerei Deputaţilor, Marcel Ciolacu, care este bolnav de COVID, nu va mai participa la întâlnire.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite