Preşedintele Republicii Moldova, Igor Dodon, suspendat pentru a patra oară din funcţie

Igor Dodon
Igor Dodon
24 septembrie 2018, 12:59

Interimatul funcţiei de preşedinte al ţării va fi asigurat de preşedintele Parlamentului sau de premier, pentru a emite decretele de numire în funcţie a celor doi miniştri, pe care Igor Dodon a refuzat să-i numească, aşa cum prevede legea, candidaturile fiind înaintate de premier de două ori. Curtea Constituţională a pronunţat luni, 24 septembrie, hotărârea care justifică instituirea interimatului.

Un grup de deputaţi ai Partidului Democrat (PD, de guvernare) a depus vinerea trecută o sesizare la Curtea Constituţională pentru suspendarea temporară a lui Igor Dodon din funcţie, după ce acesta a refuzat de două ori să semneze decretul de numire în funcţia de miniştri a candidaţilor Silvia Radu, la Sănătate, şi Nicolae Ciubuc, la Agricultură.

Reprezentatul preşedinţiei de la Chişinău, Maxim Lebedinschi, i-a solicitat Curţii să sisteze examinarea sesizării, motivând că deputaţii care au sesizat Curtea nu aveau competenţele necesare.

Conform Constituţiei, preşedintele poate respinge candidaturile doar o singură dată, iar dacă premierul le înaintează în mod repetat, şeful statului este obligat să semneze decretele.

Anterior, preşedintele Igor Dodon a fost suspendat din funcţie de trei ori prin decizia Curţii Constituţionale. Prima dată, în octombrie 2017, după ce a refuzat să semneze decretul de numire a ministrului apărării, iar la sfârşitul lunii decembrie pentru refuzul de a semna decretele altor şapte noi membri ai guvernului.

De asemenea, la începutul lunii ianuarie preşedintele a fost suspendat temporar pentru că nu a promulgat Legea antipropagandă. De fiecare dată, documentele au fost semnate de preşedintele parlamentului, Andrian Candu.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite