Preşedintele Republicii Moldova, Igor Dodon, i-a retras cetăţenia moldovenească lui Traian Băsescu. Reacţia fostului preşedinte al României

3 ianuarie 2017, 16:24

Preşedintele Igor Dodon i-a retras cetăţenia lui Traian Băsescu pentru că fostul lider de la Cotroceni ar fi atentat la suveranitatea şi integritatea Republicii Moldova.

În perioada în care era preşedinte al României, Traian Băsescu ar fi pus în pericol existenţa Republicii Moldova ca stat, pentru că a militat mereu pentru unirea Republicii Moldova cu România.

Mai mult, Traian Băsescu nu ar fi recunoscut niciodată existenţa poporului moldovenesc, ceea ce contravine Constituţiei Republicii Moldova, spune Igor Dodon.

Potrivit preşedintelui moldovean, în timpul procedurii de acordare a cetăţeniei lui Traian Băsescu şi soţiei sale, Maria Băsescu, au fost ignorate avizele mai multor instituţii. De asemenea, a fost ignorat faptul că exista o urmărire penală, a relatat la Telejurnal Ileana Pîrgaru de la TVR Moldova.

Anunţul retragerii cetăţeniei lui Traian Băsescu a fost făcut chiar de Igor Dodon, atât pe pagina sa de Facebook cât şi pe cea de Twitter.

Am semnat decretul privind retragerea cetăţeniei Republicii Moldova domnului Traian Băsescu.

Astazi a avut loc sedinta Comisiei pentru problemele cetăţeniei şi acordării de azil politic de pe lîngă Preşedintele Republicii Moldova.
Au fost examinate detaliat conditiiile legale de acordare a cetateniei dlui Basescu.

Anterior, in calitate de deputat al Parlamentului Republicii Moldova, am spus că cetăţenia i-a fost acordată dlui Băsescu in mod ilegal. Traian Băsescu a îndemnat în repetate rînduri la lichidarea statalitatii Republicii Moldova prin anexare la România. Încă din perioada aflării sale în exerciţiul funcţiei de preşedinte al României, acesta a refuzat să recunoască statalitatea moldoveneasca şi existenţa poporului moldovenesc.

Toate cele menționate vin în gravă contradicție cu prevederile legii supreme – Constituția Republicii Moldova. Mai mult decît atît, în cadrul procedurii de acordare a cetăţeniei RM lui Băsescu, au fost ignorate numeroase avize din partea mai multor instituţii, inclusiv faptul existentei urmamririi penale.

Prin retragerea cetăţeniei Republicii Moldova domnului Traian Băsescu, voi repara încălcarea legii, comisă de fostul preşedinte.

Respectul față de Republica Moldova, față de poporul nostru, față de istoria noastră de secole, față de suveranitatea și independența noastră va fi în continuare o preocupare de bază pe parcursul mandatului oferit de popor. Și oricine atentează la aceste valori și realități va avea de suportat consecințele care se impun conform legii„, a scris pe Facebook preşedintele Republicii Moldova.


Traian Băsescu: Dodon nu ţine cont de istoria acestui pământ românesc

Fostul preşedinte Traian Băsescu a precizat, într-o declaraţie telefonică, pentru Ştirile TVR, că va continua lupta împotriva politicii lui Igor Dodon:

Traian Băsescu: „Era o acţiune anunţată şi reflectă diferenţa dintre mine şi Dodon. El este un pro rus, ar vrea ca cetăţenii Republicii Moldova să lingă ghetele Moscovei încă 100 de ani de acum înainte, aşa cum au fost obligaţi să o facă de la integrarea Republicii Moldova în Uniunea Sovietică.

Dodon uită că zeci de mii, sute de mii de cetăţeni ai Republicii Moldova au fost deportaţi de puterea sovietică în Siberia, în Kazahstan.

Dodon nu ţine cont de istoria acestui pământ românesc şi, dată fiind diferenţa de abordare între el şi mine ca politician, eu fiind un politician care vrea o Republică Moldova care să meargă spre Vest, să meargă spre unirea cu România, să meargă spre prosperitate şi nu spre slugărnicia faţă de Moscova”.

Traian Băsescu a devenit cetățean al Republicii Moldova pe 20 octombrie, iar pe 3 noiembrie a depus jurământul la ambasada de la Bucureşti, împreună cu soția sa, Maria.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite

Cele mai citite pe aceeași temă

Fostul preşedinte Traian Băsescu a fost externat de la Spitalul Militar Central