Preşedintele Poloniei nu crede că disputa privind cerealele va afecta semnificativ relaţiile cu Ucraina. Duda: În opinia mea, premierul a spus așa - 'Nu vom da către Ucraina noi provizii de arme pe care acum le cumpărăm ca parte a modernizării armatei'

Preşedintele polonez consideră că afirmaţiile premierului cu privire la faptul că Varşovia nu va mai transfera arme Kievului au fost interpretate greșit. Declaraţia vine după câteva zile de confruntări verbale la distanţă între Kiev și Varşovia, provocate de scandalul cerealelor. Polonia a prelungit unilateral interdicţia asupra importului de produse agricole ucrainene. Preşedintele Volodimir Zelenski a spus de la tribuna ONU că o asemenea decizie ar servi intereselor Rusiei.

22 Septembrie 2023, 15:50 (actualizat 22 Septembrie 2023, 22:28) Știrile TVR |

Preşedintele polonez încearcă să detensioneze situația dintre Varșovia și Kiev. "Nu am nicio îndoială că disputa asupra importului de cereale din Ucraina pe piaţa poloneză este doar un fragment din relaţiile polonezo-ucrainene. Nu cred că va avea un impact semnificativ asupra lor, aşadar trebuie să rezolvăm această problemă între noi", a spus șeful statului polonez.

Andrzej Duda, preşedintele Poloniei: "Cuvintele prim-ministrului (n. r. Mateusz Morawiecki) au fost interpretate în cel mai rău mod posibil. Poate că a spus într-un mod greşit. Prim-ministrul vorbea despre livrările de arme (către Ucraina) în contextul noilor provizii de arme pe care le cumpărăm pentru armata noastră, nu? Aceasta a fost declarația lui. În opinia mea, premierul a spus așa: 'Nu vom da noi provizii de arme pe care acum le cumpărăm ca parte a modernizării armatei poloneze către Ucraina'".

Precizările vin după ce șeful guvernului de la Varșovia a anunțat că țara sa nu mai furnizează arme Kievului, deoarece se concentrează pe propriul armament.

Moderator: - Puteți garanta că, în ciuda problemei cerealelor, Polonia va continua să sprijine Ucraina în alte chestiuni, cum ar fi echipament militar, ajutor umanitar?

Mateusz Morawiecki, premierul Poloniei: - Nu mai transferăm nicio armă în Ucraina, pentru că acum ne înarmăm cu cele mai moderne arme. Dacă nu vrei să te aperi, ar trebui să ai ceea ce este necesar pentru a te apăra.

Varşovia l-a convocat pe ambasadorul ucrainean pentru a protesta față de declaraţiile preşedintelui Zelenski la ONU, potrivit cărora anumite țări se prefac că sunt solidare cu Ucraina, susținând indirect Rusia.

Polonia este unul din cei mai mari furnizori de arme și de sprijin umanitar către Ucraina, iar poziția Kievului față de Varșovia a fost apreciată drept surprinzătoare de mai mulți analiști.

*
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 5°C 6°C
IASI 3°C 3°C
CLUJ 4°C 5°C
CONSTANTA 9°C 9°C
CRAIOVA 3°C 6°C
BRASOV 3°C 6°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI