Preşedintele polonez Duda declară că nu sunt încă dovezi fără echivoc referitor la cine a lansat racheta. Ministerul de Externe confirmă că proiectilul este de fabricaţie rusă

Președintele Poloniei Andrzej Duda
Președintele Poloniei Andrzej Duda
16 noiembrie 2022, 06:19

„În acest moment nu avem nicio dovadă fără echivoc despre cine a lansat această rachetă. O anchetă este în desfăşurare„, a declarat reporterilor, la Varşovia, şeful statului polonez.

”Stim că toată ziua Rusia a atacat Ucraina cu rachete, dar, deocamdată, nu avem probe concludente cine a lansat racheta. Este anchetă în derulare şi cred, cu tărie, că investigatorii vor clarifica acest aspect. Cel mai probabil este o rachetă de producţie rusească, dar ancheta nu este finalizată. Vă pot garanta că preşedintele Joe Biden mi-a spus răspicat că SUA îşi menţin alianţele şi sunt alături de noi. SUA îşi respectă angajamentele în conformitate cu tratatele NATO în vigoare, sunt alături de noi în protejarea Poloniei şi a întregului spaţiu NATO.„, a adăugat Andrzej Duda.

Președintele Poloniei, Andrzej Duda, a discutat la telefon cu Joe Biden şi cu secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg. Duda a convocat pentru miezul zilei Consiliul de Securitate si cel mai probabhil va cere activarea articolului 4 din tratatul NATO.

Premierul Poloniei Mateusz Morawiecki a convocat Comitetul Consiliului de Miniștri pentru Afaceri de Securitate Națională și Apărare.

În primul rând, am decis să intensificăm apărarea şi pregătirea anumitor unităţi din armata poloneză, mai ales în ceea ce priveşte supravegherea spațiului aerian. Iar, aceasta se face şi se va face în colaborare cu aliaţii noștri. De asemenea, lucrăm împreună cu experții internaționali la identificarea cauzelor și a tot ceea ce s-a întâmplat în timpul acestei tragedii. I-am invitat să se alăture grupul nostru de experți și criminalişti, care sunt deja la fața locului, a declarat Morawiecki.

Ministerul polonez de Externe a confirmat în noaptea de marţi spre miercuri că un „proiectil de fabricaţie rusă” a ajuns pe teritoriul său, ucigând două persoane.

„La 3:40 p.m. (2:40 p.m. GMT), în satul Przewodow (…), un proiectil de fabricaţie rusă a căzut, ucigând doi cetăţeni ai Republicii Polone„, potrivit unei declaraţii a purtătorului de cuvânt al ministerului, Lukasz Jasina, care a menţionat că ambasadorul Rusiei a fost convocat pentru a da „explicaţii detaliate„.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat marţi că nu are informaţii despre vreo explozie în Polonia, transmite miercuri Reuters.

Din păcate, nu am informaţii despre asta„, a spus Dmitri Peskov ca răspuns la o întrebare adresată de Reuters.

Ministerul rus al apărării a negat că rachete ruseşti ar fi lovit Polonia.

CITEȘTE ȘI: Două rachete au căzut într-un sat polonez de la graniţa cu Ucraina. Două persoane au murit. Polonia a convocat Consiliul de Securitate, Rusia dezminte orice implicare. Zelenski: Astăzi s-a întâmplat ce am avertizat de mult timp

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite