Preşedinta Parlamentului European, Roberta Metsola, efectuează luni şi marţi o vizită de lucru în România. Luni după-amiază a fost primită la Palatul Cotroceni de președintele Klaus Iohannis. "Parlamentul European și doamna președinte Metsola au fost din capul locului de partea noastră și au recomandat, și prin vot politic, și prin discuții politice, primirea României în spațiul Schengen", a declarat președintele Klaus Iohannis în conferința de presă organizată la finalul întâlnirii. "Am rugat-o pe doamna președinte să păstreze această abordare și acest optimism și în continuare, cu speranța noastră legitimă ca, în anul care vine curând, în 2023, România să devină parte din spațiul Schengen", a adăugat șeful statului.
Declarații Klaus Iohannis:
Trebuie să insistăm ca chestiunea Schengen să se rezolve în 2023, a subliniat, la rândul ei, Roberta Metsola.
Răspunsuri la întrebări:
Roberta Metsola - Suntem optimiști cu privire la președinția suedeză. Se pare că vor avea o președinție de excepție, într-o perioadă foarte dificilă, de altfel, cu un an înainte de alegerile parlamentare europene.
Klaus Iohannis
Jurnalist: Domnule Președinte, ați avut săptămâna trecută, în marja Consiliului European, discuții chiar în mai multe rânduri cu premierul suedez, este țara care va deține Președinția rotativă a Uniunii Europene începând de anul viitor. Ați reușit sau v-a promis că Suedia este deschisă punerii subiectului Schengen pe agenda Consiliilor care vor fi anul viitor și dacă dumneavoastră considerați că la Consiliul European extraordinar din februarie ar putea fi luată o decizie fermă în ceea ce privește aderarea României și Bulgariei la spațiul Schengen?
Președintele României: Am avut o discuție destul de lungă cu prim-ministrul Suediei, domnul Ulf Kristersson, și este clar că domnia sa cunoaște problema, este în temă cu solicitările noastre, cu problematica în general și părerea domniei sale a fost că această chestiune trebuie repusă în discuție.
Jurnalist: Având în vedere standardele de integritate scăzute la care s-a referit și întrebarea pentru doamna Metsola, există preocupări în societate că ar fi și oficiali români implicați în acest caz de corupție din Parlamentul European, vreau să vă întreb: ce informații aveți dumneavoastră în acest sens?
Președintele României: Nu am alte informații decât cele pe care ni le-a comunicat Parlamentul European, dar părerea mea este că e o speță complicată și trebuie să lăsăm pe cei care trebuie să verifice să verifice, în speță să lăsăm procurorii să își facă treaba.
De la ora 18.00, preşedinta Parlamentului European se adresează parlamentarilor români, care se vor reuni în şedinţă comună a Camerei Deputaţilor şi Senatului.
La şedinţa Parlamentului iau cuvântul şi preşedintele interimar al Senatului, Alina Gorghiu, preşedintele Camerei Deputaţilor, Marcel Ciolacu, şi premierul Nicolae Ciucă. Sunt invitaţi membrii Guvernului, europarlamentarii români şi şefii misiunilor diplomatice şi ai reprezentanţelor internaţionale acreditaţi la Bucureşti.
Marţi, Roberta Metsola se va întâlni cu tinerii, în cadrul evenimentului "Împreună suntem Europa", organizat de Biroul PE în România, în parteneriat cu Facultatea de Drept a Universităţii din Bucureşti.
Potrivit instituţiei de învăţământ superior, în cadrul dialogului cu Metsola, tinerii vor putea afla care sunt beneficiile democraţiei parlamentare europene, cum pot să influenţeze politica europeană şi de ce e important să se implice în protejarea democraţiei europene, cum afectează deciziile şi politicile adoptate de Parlamentul European viaţa de zi cu zi.
"Evenimentul este o oportunitate pentru toţi tinerii de a interacţiona direct cu preşedinta singurului organism european ales prin vot direct de către cetăţeni şi singurului Parlament transnaţional din lume, dar şi de a se inspira reciproc şi de a-şi schimba opiniile", a transmis universitatea.