Preşedintele Lituaniei, la Borodianka: "Ocupantul ştie ce a făcut. Va veni timpul pentru judecată". Patru șefi de stat, demonstrație de solidaritate la Kiev

Demers diplomatic comun la cel mai înalt nivel în Ucraina. Preşedinţii Poloniei, Lituaniei, Letoniei şi Estoniei au ajuns la Kiev cu trenul. Înaintea întâlnirii cu preşedintele Zelenski, liderii occidentali s-au deplasat la Borodianka, la 50 de km de capitală, localitate intens bombardată de forțele ruse.

13 Aprilie 2022, 21:41 (actualizat 13 Aprilie 2022, 21:52) Știrile TVR |

Președinții Poloniei, Lituaniei, Letoniei și Estoniei s-au îmbarcat în Polonia, într-o garnitură specială, spre Kiev. La destinație au apărut purtând veste antiglonț.

S-au întâlnit cu premierul Ucrainei și aveau programată o întrevedere cu președintele Zelenski.

Între timp, acesta se adresa Parlamentului estonian.

"Aceste vizite (ale celor 4 preşedinţi) în capitala ţării mele sunt foarte importante, în special acum. Sunt importante pentru noi pentru că demonstrează sprijinul european al luptei noastre pentru libertate. Este un semnal că toți susținătorii europeni ai libertății vor rămâne uniți, fără a face concesii politice sau economice Rusiei", a declarat Zelenski.

Deplasarea celor 4 lideri din țări NATO are ca obiective, între altele, modalități de sprijin civil și militar pentru Ucraina, precum și aspecte legate de investigarea crimelor de război.

Președintele Germaniei ar fi dorit să facă parte din aceasta delegație, însă Volodimir Zelenski a transmis că nu ar fi binevenit, ceea ce a provocat iritare la Berlin. Potrivit cotidianului Bild, Zelenski ar fi respins planurile lui Steinmeier din cauza relațiilor apropiate ale acestuia cu Rusia din ultimii ani.

Crimele de război ale armatei ruse nu vor rămâne nepedepsite, criminalii trebuie urmăriți la nivel internațional, a declarat, la Borodianka, președintele Lituaniei, care a văzut alături de liderul polonez locul unei tragedii.

Gitanas Nauseda, preşedintele Lituaniei: "Ocupantul ştie ce a făcut. Va veni timpul pentru judecată, dar lumea trebuie să ştie ce se întâmplă aici, să înţeleagă că nu mai este timp pentru deliberări, nu mai este timp pentru zig zag diplomatic".

Cei 4 președinți au urmat exemplul altor politicieni europeni, care au făcut recent vizite în Ucraina, în contextul războiului.

Articole pe aceeaşi temă
 
*
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 31°C 27°C
IASI 28°C 20°C
CLUJ 25°C 17°C
CONSTANTA 27°C 23°C
CRAIOVA 26°C 22°C
BRASOV 26°C 16°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI