Preşedintele lituanian afirmă că statul de drept nu trebuie legat de fondurile europene. Gitanas Nauseda s-a oferit să joace rolul de mediator între Polonia şi Comisia Europeană

Preşedintele lituanian Gitanas Nauseda
Preşedintele lituanian Gitanas Nauseda
19 octombrie 2021, 15:56

”Cred că din punct de vedere moral este nociv şi incorect să se lege principiile supremaţiei legii de resurse financiare”, a declarat şeful statului lituanian într-o conferinţă de presă.

”Chiar dacă juridic ar fi posibil, moral ar constitui un precedent foarte toxic care ar afecta în mod inimaginabil unitatea Uniunii Europene”, a adăugat el.

Nauseda s-a oferit să joace rolul de mediator între Polonia şi Comisia Europeană.

Partidul Lege şi Justiţie, aflat la putere în Polonia, a început în urmă cu câţiva ani o reformă a sistemului judiciar al ţării, pe fondul acuzaţiilor că judecătorii sunt supuşi presiunilor politice.

Comisia Europeană a lansat mai multe proceduri de infringement contra guvernului de la Varşovia, unele cazuri ajungând chiar la nivelul Curţii de Justiţie a UE (CJUE).

În luna iulie, CJUE a decis că o cameră disciplinară creată în 2018 în cadrul Curţii Supreme poloneze nu garantează deplin independenţa şi imparţialitatea judecătorilor.

Membrii acestei camere sunt selectaţi de Consiliul Naţional al Magistraturii din Polonia, ai cărui membri sunt numiţi de către parlamentul polonez. Potrivit CJUE, Consiliul Naţional al Magistraturii ”a fost reorganizat semnificativ de executivul şi legislativul poloneze”, iar independenţa sa ”poate ridica dubii justificabile”.

Sursa: Agerpres

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite