Preşedintele Klaus Iohannis, înaintea Summitului Uniunea Europeană - Balcanii de Vest: Despre aderarea la Schengen încă se discută, se negociază. Speranța mea este să avem o decizie pozitivă

Preşedintele Klaus Iohannis participă, marţi, la Summitul Uniunea Europeană - Balcanii de Vest, care se desfăşoară la Tirana, în Republica Albania.

06 Decembrie 2022, 05:47 (actualizat 06 Decembrie 2022, 18:20) Știrile TVR |

ACTUALIZARE Iohannis: România, pregătită să sprijine în continuare eforturile UE de combatere a migraţiei ilegale pe ruta Balcanilor de Vest

Președintele Klaus Iohannis a făcut declarații înaintea începerii Summitului Uniunea Europeană - Balcanii de Vest, care se desfășoară la Tirana.

Klaus Iohannis: Este un moment care va prezenta un punct politic, nu vor fi decizii. Vrem să arătăm că suntem alături de statele din Balcanii de Vest. Este important să arătăm că suntem uniți, solidari în jurul  valorile în care credem. Este nevoie și de acțiune concretă pentru a da o șansă suplimentară statelor din Balcanii de Vest. Este nevoie de cooperare sectorială aprofundată, este nevoie de colaborare foarte bună între forțele care se ocupă de migrația ilegală și în privința combaterii dezinformării și a informațiilor false.

Klaus Iohannis: Despre aderarea la Schengen încă se discută, se negociază. Joi, chestiunea aderării la Schengen se va afla pe masa Consiliului în format JAI. Acolo se va discuta in extenso această chestiune. Până atunci, e nevoie încă de negocieri, încă se discută pe textul acelei decizii. (...) Nu ne vom opri din discuții și negocieri până în ultimul moment. (...) Chestiunea decuplării de Bulgaria s-a mai discutat. Speranța mea este să avem o decizie pozitivă și să nu fie nevoie să discutăm aceste chestiuni.

ACTUALIZARE Care sunt principalele teme de discuţie de la acest summit ne spune Alina Sorocean: Este primul eveniment de acest gen care se ține în regiune și acesta este un semnal extrem de important pentru legătura dintre Uniunea Europeană și țările din Balcanii de Vest. Urmează ca astăzi să se semneze un tratat de sprijin al UE pentru țările din Balcanii de Vest. Se va discuta astăzi despre criza din energie, despre consecințele agresiunii Rusiei în Ucraina, despre migrație.

 

 

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Preşedintele Klaus Iohannis participă, marţi, la Summitul Uniunea Europeană - Balcanii de Vest, care se va desfăşura la Tirana, în Republica Albania, a informat Administraţia Prezidenţială.

Potrivit sursei citate, Summitul de la Tirana este primul eveniment de acest gen organizat într-o capitală din regiune, fapt care reconfirmă angajamentul european în raport cu statele din Balcanii de Vest.

"Reuniunea la nivel înalt va constitui o nouă ocazie pentru reiterarea angajamentelor reciproce dintre Uniunea Europeană şi Balcanii de Vest în privinţa procesului de integrare europeană, precum şi a avansării cooperării politice şi sectoriale, inclusiv în contextul gestionării consecinţelor războiului Federaţiei Ruse împotriva Ucrainei. La Summit vor participa şi reprezentanţi ai instituţiilor financiare internaţionale", arată Administraţia Prezidenţială.

Preşedintele Klaus Iohannis va prezenta poziţia României de susţinere a avansării procesului de extindere a Uniunii Europene, pe baza meritelor proprii ale candidaţilor.

Conform Administraţiei Prezidenţiale, şeful statului va reitera disponibilitatea de continuare a sprijinului ţării noastre pentru eforturile şi acţiunile concrete de integrare a ţărilor din regiune în Uniunea Europeană. Totodată, preşedintele Klaus Iohannis va accentua aspectele legate de necesitatea consolidării rezilienţei partenerilor, precum şi de sprijinul european în sectoare precum cel energetic, al transformării digitale, al securităţii cibernetice şi al gestionării migraţiei.

Cu prilejul Summitului va fi adoptată Declaraţia de la Tirana, care reflectă sprijinul Uniunii şi al statelor membre faţă de perspectiva europeană a Balcanilor de Vest, dar şi o serie de preocupări, inclusiv cele privind necesitatea alinierii partenerilor din regiune la politica externă a UE.

Articole pe aceeaşi temă
 
*
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN CRAWL
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 7°C 9°C
IASI 5°C 4°C
CLUJ 3°C 3°C
CONSTANTA 5°C 7°C
CRAIOVA 7°C 9°C
BRASOV 1°C 2°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI