Preşedintele Klaus Iohannis a declanşat procedura pentru referendum. Scrisoare către preşedinţii celor două camere ale Parlamentului

24 ianuarie 2017, 09:16

Întrebat marţi seara, la Strasbourg, ce va face dacă Guvernul adoptă ordonanţele privind graţierea şi modificările la Codul Penal, adică dacă va merge mai departe la referendum, Klaus Iohannis a răspuns: „Eu totuşi cred într-o abordare raţională din partea Guvernului, din partea majorităţii parlamentare, haideţi să aşteptăm lucrurile”. El a spus că are şi un plan B, pe care însă nu-l spune deocamdată.

ORA 23.15 Ramona Avramescu însoţeşte delegaţia prezidenţială la Strasbourg şi a transmis pentru Ora de Ştiri ce a observat nou la preşedintele Klaus Iohannis.

 

Preşedintele arată în scrisoarea către Parlament că intenţionează să ceară poporului să-şi exprime voinţa în privinţa continuării luptei împotriva corupţiei şi asigurării integrităţii funcţiei publice. E un demers împotriva căruia PSD spune că nu se va opune, deşi nu-i vede oportunitatea.

În schimb, social democraţii se gîndesc şi ei la două referendumuri: unul pe imunităţi şi unul în legătură cu definirea mai clară a familiei. Nu e clar dacă le-ar dori organizate simultan cu cel propus de şeful statului. De la Strasbourg, Klaus Iohannis le răspunde că se comportă că nişte copii de grădiniţă. Nu se teme nici că ordonanţele legate de graţiere şi coduri penale ar putea fi adoptate în lipsa lui. În opinia sa, cercul celor care decid în această privinţă s-a restrîns foarte mult. Şeful statului are totuşi o părere bună despre premierul Grindeanu, pe care îl consideră un om care înţelege politica şi cu care se poate discuta.

Preţul de care vorbeşte preşedintele ar putea fi chiar suspendarea din funcţie. Liderul PSD, Liviu Dragnea, a declarat însă că nu vor încerca să îl suspende din funcţie.

Şeful statului este singurul care decide data şi problemele asupra cărora va fi consultată populaţia. Guvernul trebuie să se ocupe de organizare. Ministrul de interne s-a cam încurcat însă în prevederile legale.

Mai în glumă, mai în serios, fostul preşedinte Traian Băsescu îi sugerează lui Klaus Iohannis ca poporul să fie consultat mai degrabă în legătură cu unirea României cu Republica Moldova.

 

Scrisoarea către Parlament:

„Marți, 24 ianuarie a.c., Președintele României, domnul Klaus Iohannis, a declanşat, în conformitate cu prevederile art. 90 din Constituţia României, procedura privind organizarea unui referendum naţional prin care poporul să-şi exprime voinţa cu privire la următoarea problemă de interes naţional: Continuarea luptei împotriva corupţiei şi asigurarea integrităţii funcţiei publice”, se arată într-un comunicat al Administraţiei prezidenţiale.

Astfel, președintele a transmis o scrisoare președinților celor două camere prin care solicită consultarea Parlamentului.

„Referitor la declanșarea unui referendum național a fost informat și Prim-ministrul României, domnul Sorin Mihai Grindeanu”, se arată în comunicat.

Textul scrisorii:

„În temeiul dispoziţiilor art. 90 din Constituţia României şi al dispoziţiilor art. 2 şi 11 din Legea nr. 3/2000 privind organizarea şi desfăşurarea referendumului, intenţionez să cer poporului să-şi exprime, prin referendum, voinţa suverană cu privire la următoarea problemă de interes naţional:

  • Continuarea luptei împotriva corupţiei şi asigurarea integrităţii funcţiei publice.

Având în vedere dispoziţiile legale menţionate, consult Parlamentul cu privire la organizarea unui referendum naţional referitor la problema sus-menţionată”.

Parlamentul trebuie să dea în 20 de zile un răspuns cererii preşedintelui.

Legal, după 20 de zile de când înştiinţează Parlamentul, fie că are, fie că nu un răspuns din partea celor două Camere, preşedintele emite decretul de convocare a referendumului.

Şeful statului este singurul care decide data şi problemele asupra cărora va fi consultată populaţia.

Președintele Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu, a afirmat că Biroul permanent va analiza cererea șefului statului de organizare a referendumului.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite