Preşedintele Klaus Iohannis, la Unitatea de suport medical COVID-19 din Târgu Mureş: Expirarea stării de urgență nu înseamnă că epidemia a dispărut

Președintele Klaus Iohannis a vizitat spitalul de suport COVID-19 din Târgu Mureș. Au fost prezenţi premierul Ludovic Orban şi ministrul Sănătăţii, Nelu Tătaru. Cu această ocazie, președintele Klaus Iohannis a atras atenția asupra necesității respectării regulilor după data de 15 mai când expiră starea de urgență, precizând că epidemia de coronavirus nu este în retragere.

09 Mai 2020, 11:55 (actualizat 09 Mai 2020, 15:59) Știrile TVR |
Declarații ale președintelui Klaus Iohannis
EMBED VIDEO LINK CU VIDEO
Embed:
Link:

 

 

Președintele Klaus Iohannis a atras atenția asupra necesității respectării regulilor după data de 15 mai când expiră starea de urgență, precizând că epidemia de coronavirus nu este în retragere.

”Din păcate epidemia este între noi, avem și astăzi peste 300 de cazuri noi și vreau să atrag atenția asupra unui fapt pe care l-am constatat. (...) Peste o săptămână expiră starea de urgență, trebuie să avem grijă ca atunci când ne putem mișca mai liber să nu avem o explozie de cazuri. 15 mai este doar un termen administrativ, când se termină starea de urgență, dar din păcate epidemia nu este în retragere. Mare grijă, dragi români” a declarat Iohannis, la Târgu Mureș.

Mesajul integral al președintelui Klaus Iohannis:

Suntem aici, în frumosul municipiu Târgu Mureș, la o unitate de suport medical realizată într-o sală polivalentă. Practic, este o secție externă a spitalului.

Am venit aici fiindcă doresc să subliniez două lucruri. În primul rând, faptul că s-a realizat această unitate externă medicală prin colaborarea mai multor autorități - un exemplu foarte de colaborare și în plan, și cu autoritățile centrale. Această sală polivalentă transformată în unitate suport va deveni funcțională în câteva zile.

De menționat – din păcate, aici, la Târgu Mureș, au fost relativ multe cazuri de COVID-19 și mi-a plăcut că au fost prevăzători și au instalat, toți cei implicați – Consiliul Județean, Prefectura, universitatea, Ministerul Sănătății, spitalul care va deservi unitatea – în timp util această extensie, pentru a fi pregătiți.

A doua chestiune – din păcate, epidemia este între noi. Avem și astăzi – probabil ați văzut datele – peste 300, 320 de cazuri noi, și vreau să atrag atenția asupra unui lucru pe care l-am constatat. Peste o săptămână expiră starea de urgență. Din păcate, asta nu înseamnă că epidemia s-a terminat! Epidemia este între noi.

Trebuie să avem foarte mare grijă ca atunci când putem să ne mișcăm un pic mai liber să nu avem o explozie de infecții noi. Sunt reguli simple: trebuie să păstrăm distanța, trebuie să purtăm mască, trebuie să ne spălăm foarte des pe mâini, trebuie să avem grijă mai multă fiecare de noi și de cei cu care relaționăm.

Deci, încă o dată – 15 mai este doar un termen administrativ, când se termină starea de urgență, dar, din păcate, epidemia nu se arată a fi în retragere.

Mare, mare grijă, vă rog, dragi români, ca să nu dăm cu piciorul la tot ce am realizat în ultimele două luni cu mari sacrificii! Și știu că fiecare dintre voi a avut de îndurat lucruri complicate în această stare de urgență.

Vă doresc tuturor multă sănătate!

_________________

 

La sfârşitul lunii aprilie, Universitatea de Medicină, Farmacie, Ştiinţe şi Tehnologie "George Emil Palade" din Târgu Mureş a predat spre administrare Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Târgu Mureş noua Unitate de Suport Medical COVID-19, cu 80 de paturi, care a fost realizată în doar 10 zile de la concept până la execuţie, prin reamenajarea sălii polivalente din campus.

Unitatea de Suport Medical COVID-19 de tip modular este destinată bolnavilor confirmaţi, cu simptomatologie moderată, şi este amenajată pe o suprafaţă total construită de 2.369 mp, spaţiile de îngrijire medicală fiind desfăşurate pe 1.901,5 mp, unde se pot asigura condiţii optime de îngrijire în 80 de paturi.

 

 

 

 

ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN CORONAVIRUS
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI -1°C 2°C
IASI 0°C 0°C
CLUJ -2°C -1°C
CONSTANTA -1°C -1°C
CRAIOVA -2°C 0°C
BRASOV -5°C -3°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI