Preşedintele Klaus Iohannis, la Sofia: Ideea că trebuie să alegem între SUA și UE ar fi profund toxică

Preşedintele Klaus Iohannis se afla joi, la reuniunea informală a Consiliului European şi la Summitul Uniunea Europeană - Balcanii de Vest, care se desfăşoară la Sofia, în Bulgaria.

17 Mai 2018, 09:50 (actualizat 17 Mai 2018, 14:33) |
Iohannis, declaratii la Sofia
EMBED VIDEO LINK CU VIDEO
Embed:
Link:

Președintele Klaus Iohannis a declarat la Sofia, unde participă la reuniunea informală a Consiliului European şi la Summitul UE - Balcanii de Vest,că nu au fost discuții pe tema mutării ambasadei României din Israel, nici măcar în particular.

Cu privire la retragerea reprezentantului la București de către Autoritatea Palestiniană, președintele României este de părere că se va rezolva de la sine, nu trebuie să exagerăm, nici unii, nici alții.

Preşedintele Klaus Iohannis a afirmat, joi, că, în chestiunea politicii externe, colaborarea Guvernului cu Preşedinţia "nu este opţională, este obligatorie".


"În chestiunea politicii externe, colaborarea nu este opţională, este obligatorie, nu există sau cel puţin nu ar trebui să existe abordări diferite", a declarat Iohannis.

Klaus Iohannis a transmis că Romania va fi puternică doar dacă va vorbi pe o singura voce în chestiuni de politică externă și cred că s-a înțeles lucrul acesta.

Aceste discuții trebuie să se desfășoare în România, între noi, cu specialiști și nu în fața publicului global. Abordarea pe care am criticat-o este că s-au dus în Israel și, fără să se consulte cu mine, fără să se consulte măcar cu specialiști pe politică externă, s-au găsit vorbind despre mutarea ambasadei. Așa ceva nu se face, pur și simplu nu se face, nu că nu ar fi frumos, nu că nu ar denota o educație selectă. Nu! Astfel de abordări dăunează grav României și din acest motiv, ele nu trebuie să aibă loc, a spus Iohannis despre declarațiile făcute de mai multe voci din PSD cu privire la o posibilă mutare a ambasadei României în Israel.

Întrebat despre absorbția fondurilor europene, Klaus Iohannis a spus că avem nerealizări majore la fondurile europene și va face zilele următoare o declarație pe această temă.

Avem nerealizări majore la capitolul fonduri europene și voi face, în zilele următoare, o declarație pe această temă, fiindcă altfel se pare că doar se scriu scrisori și nu se rezolvă problema.

Președintele a mai spus că dacă observă că lucrurile merg prost este datoria sa să convoace discuții.

Dacă văd că lucrurile merg prost, cred că este nu opțiunea, este obligația mea să atrag atenția, să convoc la discuții, să cer opinii informate și așa mai departe. Acesta este lucrul pe care îl fac. Ah, că celor de la PSD și din Guvern nu le place să le arate cineva oglinda, e posibil, dar atunci nu au decât să lucreze mai bine, mai cu spor și mai cu rezultate.

Referitor la solicitarea de demisie a premierului, Iohannis a spus că: Nu-mi permit să ameninț pe nimeni, ar fi o atitudine primitivă.

În privința relațiilor cu SUA și Uniunea Europeană, președintele României a arătat că relația bună transatlantica este vitală și că ideea că trebuie să alegem între SUA și UE ar fi fundamental greșită.

Relația bună transatlantică este vitală și credeți-mă că am fost mulțumit, ca să nu zic bucuros, aseară, când am constatat că majoritatea liderilor europeni așa văd lucrurile.

Îmi displace profund că sunt anumite persoane în România care încearcă să inducă ideea că trebuie să alegem, cică, între Statele Unite și Europa. Nimic mai fals! Până și ideea aceasta este profund toxică și contraproductivă. Noi, românii, am ales. Și Statele Unite, și Uniunea Europeană. Nu ne-a obligat nimeni la aceste lucruri. A fost strict voința noastră și așa vom merge mai departe și ori de câte ori va fi nevoie, a subliniat președintele.

__________________________________

La Summitul Uniunea Europeană - Balcanii de Vest, şefii de stat şi de guvern dezbat subiecte de interes comun, precum conectivitatea, securitatea şi fenomenul migraţiei.

Articole pe aceeaşi temă
 
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 11°C 12°C
IASI 8°C 9°C
CLUJ 6°C 8°C
CONSTANTA 10°C 11°C
CRAIOVA 8°C 10°C
BRASOV 6°C 8°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI