Preşedintele Klaus Iohannis, după prticiparea la summitul NATO: Ne-am atins obiectivele pentru care am mers acolo

Preşedintele Klaus Iohannis a afirmat într-o declaraţie de presă pe tema participării la summitul NATO, că a fost o reuşită şi pentru România şi că țara noastră şi-a atins obiectivele pentru care s-a aflat acolo. Președintele a răspuns întrebărilor jurnaliștilor.

05 Decembrie 2019, 18:00 (actualizat 05 Decembrie 2019, 20:34) |
Președintele Klaus Iohannis

Declarațiile președintelui Klaus Iohannis, după summitul NATO:

 • a fost o reuşită şi pentru România; ne-am atins obiectivele pentru care am mers acolo

 • la Londra am discutat despre împărțirea corectă a obligațiilor membrilor NATO și despre viitorul NATO

 • împărțirea sarcinilor. Toți au acceptat că este nevoie să plătească mai mult pentru Apărare. La acest capitol nu au fost controverse

 • solicitările de a evalua strategia pe termen lung și mediu a NATO. Nici aici nu au fost controverse. Toți am acceptat că NATO are nevoie de un termen de reflecție pentru a dezvolta o strategie viitoare – cine este inamicul, care sunt ameninţările, cum trebuie să se relaţioneze cu marile puteri, de exemplu China, trebuie să schimbăm abordarea faţă de Rusia

 • am decis să solicităm elaborarea unor linii directoare ale unui proces de reflecție. NATO este unită, este puternic și are un viitor bun

 • am decis împreună că şi spaţiul cosmc va face parte din precorupările NATO. Au fost discutate chesituni legate de spaţiul Mării Negre, dar şi planul de intervenţie pentru flancul estic. Am discutat să se înceapă o evaluare a ce și cum poate fi folosit spațiul cosmic de principalii noștri adversari
Lucru notabil şi este important să subliniem că această Alianţă mlitară a rezistat foarte bine 70 de ani şi premierul Boris Johnson în alocuţiuneasa s-a întrebat ce face ca această alianţă să fie aşa de puternică, iar răspunsul firesc a fost că toate statele membre sunt democraţii consolidate”, a afirmat Iohannis.

Președintele Iohannis a răspuns întrebărilor jurnaliștilor

 • bugetul pentru Apărare

Întrebat despre o eventual creștere a bugetului pentru Apărare, președintele a răspuns “Nu vom avea o creștere peste 2% în această perioadă (…) În România nu s-a discutat o eventuală creștere, dar nu putem să o excludem pentru o etapă ulterioară”. În NATO există discuții informare pe tema evaluarii bugetului pentru Apărare. "Noi ne dotăm, vom avea o Armată tot mai performantă, însă garanţia securităţii noastre naţionale stă în NATO şi în partenerul nostru strategic cel mai important, SUA"

Președintele Klaus Iohannis s-a întâlnit astăzi cu premierul Ludovic Orban și cu miniștrii Muncii, Mediului și Tineretului și Sportului.

Președintele a spus că discuțiile cu premierul și o parte dintre miniștrii că au fost „foarte bune”.

M-au informat despre situația găsită la ministerele lor, despre planurile pe care le au și despre politicile publice pe care vor să le pună în practică. Vom continua seria discuțiilor”, a spus Klaus Iohannis.

 • mutarea ambasadei României de la Tel Aviv la Ierusalim

Președintele Klaus Iohannis a declarat că nu și-a schimbat poziția în legătură cu mutarea ambasadei României de la Tel Aviv la Ierusalim, precizând că nu putem discuta în viitorul apropiat despre o astfel de acțiune.

Eu nu mi-am schimbat abordarea, dar pot să o repet. Fără îndoială e o temă foarte interesantă. Eu am susținut din capul locului că nu va fi mutată ambasadat de la Tel Aviv la Ierusalim. Nu mi-am schimbat deloc părerea”, a afirmat Klaus Iohannis, întrebat dacă e oportună mutarea ambasadei României la Ierusalim și dacă ia în calcul o astfel de acțiune, în contextul schimbării Guvernului.

Șeful statului a adăugat că este bine ca un astfel de pas să fie făcut alături de alte state membre ale UE, iar situația nu este deloc clară între Israel și Palestina.

E o decizie luată în UE să nu mutăm, ci atunci când condițiile vor fi îndeplinite membri UE să facă un pas împreună. Aceste condiții sunt destul de clare, statutul Ierusalimului trebuie clarificat între cei doi actori care au intrat de mulți ani pe discuție, e vorba de Israel și Palestina, care amândouă revendică și lucrurile nu sunt clare deloc. Deci nu discutăm în viitorul apropiat despre o mutare a ambasadei”, a declarat Iohannis.

 • problema defrișărilor

Întrebat despre defrișări, președintele a declarat „Am discutat mult pe această temă. Personal îmi doresc să mă implic foarte mult pentru că îmi doresc ca aceste tăieri ilegale să fie stopate. (...) E nevoie de măsuri ferme, la nivel de minister care să repună Garda de mediu în funcțiune. Datele sunt de speriat. O cantitate egală de lemn care se taie legal se taie și ilegal. Asta trebuie să înceteze. Ministrul mediului a venit cu propuneri care se pot transforma în legislație”. Iohannis a precizat că problema tăierilor ilegale a fost discutată în CSAT și s-a adoptat o hotărâre cadru, însă „aceste chestiuni nu s-au pus în practică pentru că PSD nu a dorit”.

 • legile justiției

Klaus Iohannis a declarat că Guvernul nu vrea o legiferare și o schimbare a legilor justiției prin ordonanță de urgență. Șeful statului a adăugat că acest lucru nu mai este posibil după referendumul pe justiție.

Nu se dorește lămurirea Legilor justiției prin OUG. Am avut situații când ordonanțele de urgență s-au discutat chiar ani de zile după ce au produs efecte și acest lucru, după referendumul în domeniul justiției nu mai este posibil”, a afirmat Klaus Iohannis, joi, la Cotroceni.

Întrebat ce se va întâmpla cu punerea în aplicare a referendumului pe justiție și dacă nu a rămas suspendată aceadtă acțiune, șeful statului a spus că transpunerea referendumului în Constituție poate fi făcută de o nouă majoritate parlamentară, „decât cea toxică a PSD”.

Nu a rămas suspendat, dar știm cu toții că nu putem schimba Constituția simplu. E foarte complicat. Eu cred că vom avea altă majoritate, decât cea toxică a PSD, și atunci cu siguranță aceste texte pot fi incluse în textul constituțional. E nearelist să credem că dacă eu am câștigat alegerile, raporturile de forțe în Parlament s-au schimbat. Nu s-au schimbat. Vor fi alegeri parlamentare și când vom avea o nouă majoritate parlamentară, putem să discutăm despre schimbarea Constituției”.

 • alegerea primarilor în două tururi

Iohannis a admis că și în Guvern, și în PNL se poartă o discuție pribvind o ordonanță de urgență pentru alegerea primarilor în două tururi.

Această disuție se poartă, știu din sursă sigură, și în Guvern și în PNL. Este decizia Guvernului dacă va da ordonanță sau își va asuma răspunderea. (...) Este posibilă orice variantă: lege, asumare, ordonanță de urgență”, a declarat Iohannis.

Șeful statului a precizat că opțiunea sa este ca primarii să fie aleși în două tururi de scrutin, iar președinții de Consilii Județene din rândul consilierilor.

 • rezultatele testelor PISA

Întrebat despre afirmaţia ministrului Educaţiei care a spus marţi, după afişarea raportului privind testele PISA că „nu trebuie neapărat să ne îngrijorăm”, Iohannis a contrazis-o pe Anisie. „Ba trebuie să ne îngrijorăm. Eu m-am îngrijorat de la început. Este vorba despre viitorul naţiunii noastre”, a afirmat şeful statului.

 

Articole pe aceeaşi temă
 
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 1°C 0°C
IASI 0°C -3°C
CLUJ -3°C -6°C
CONSTANTA 0°C 0°C
CRAIOVA 1°C 0°C
BRASOV -3°C -5°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
TVR65
ARHIVĂ ȘTIRI