Preşedintele kazah promite că ţara sa îi va proteja pe ruşii care fug din Rusia de teama mobilizării

Kasîm-Jomart Tokaev.
Kasîm-Jomart Tokaev.
27 septembrie 2022, 11:49

„În ultimele zile, mulţi oameni vin la noi din Rusia. Majoritatea sunt obligaţi să plece din cauza unei situaţii fără ieşire”, a declarat Kasîm-Jomart Tokaev. „Trebuie să ne ocupăm de ei, să le asigurăm securitatea”, a adăugat acest aliat al Moscovei, dar care s-a distanţat de Kremlin de la începutul ofensivei ruse în Ucraina.

De asemenea, preşedintele kazah a condamnat încă o dată conflictul din Ucraina şi a îndemnat la respectarea integrităţii teritoriale, într-un moment în care Rusia organizează aşa-zise referendumuri în patru regiuni ucrainene, pentru a le anexa.

„Integritatea teritorială a unui stat trebuie să fie inalienabilă, acesta este un principiu-cheie”, a amintit el.

„În vecinătatea noastră imediată este în curs un război de amploare. Trebuie să ne amintim de asta, gândindu-ne înainte de toate la securitatea noastră”, a adăugat Tokaev.

Aliat al Rusiei şi membru alături de aceasta într-o uniune economică şi vamală, Kazahstanul, fostă republică sovietică din Asia Centrală, cultivă cu toate acestea bune relaţii cu Occidentul şi cu China.

Ofensiva Moscovei împotriva Ucrainei a generat printre kazahi temerea că şi ţara lor ar putea deveni ţinta ambiţiilor ruse, în special date fiind frontiera sa extinsă cu Rusia şi larga sa minoritate etnică rusă.

În Caucaz, la frontiera cu Georgia, autorităţile regiunii ruse Osetia de Nord au admis că se înregistrează „o situaţie tensionată” la postul de control din Verhnii Lars.

Ministerul local de Interne a anunţat instalarea „în viitorul apropiat a unui comisariat de mobilizare” pentru recrutarea rezerviştilor care încearcă să plece.

 

 

sursa agerpres

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite