Preşedintele K. Iohannis la reuniunea Consiliului European, despre discuțiile pe Brexit: "Așa cum stăm acum, pentru noi arată foarte bine"

La Bruxelles a început Consiliul European de primăvară. Șefii de state și de guverne au pe agendă războiul economic anunțat de Statele Unite contra blocului european, mai precis măsura luată de Washington privind taxarea importurilor la aluminiu și oțel. Liderii europeni vor discuta și despre negocierile privind Brexit-ul. Stadiul relaţiilor Uniunea Europeană - Turcia şi cazul fostului spion rus Serghei Skripal vor fi de asemenea subiecte de dezbatere.

22 Martie 2018, 10:01 (actualizat 22 Martie 2018, 16:38) Știrile TVR |
Declarații președintele Klaus Iohannis la sosirea la Bruxelles
EMBED VIDEO LINK CU VIDEO
Embed:
Link:

ACTUALIZARE Printre temele "complicate" care vor fi abordate cu prioritate astăzi se numără politica de tarife la oțel și aluminiu.

"Se pare chiar că avem ceva șanse de negociere și în acest fel vom avea astăzi foarte târziu discuția, poate se mai mișcă ceva", a subliniat Klaus Iohannis înainte de a intra la reuniunea de la Bruxelles.

"Avem, de asemenea, discuții - relația Uniunii cu Turcia, în pregătirea unui summit care este planificat pe luna viitoare", a precizat șeful statului.

Vineri vor fi discuțiile pe marginea Brexit. "Așa, în deschidere, pot să vă spun că, așa cum stăm acum, pentru noi arată foarte bine", a răspuns Iohannis întrebărilor jurnaliștilor.

"Deci, iată, o agendă extrem de bogată și destul de complicată astăzi și mâine", a conchis președintele. 

ACTUALIZARE Conform unui comunicat al Administraţiei Prezidenţiale citat de Agerpres, în ceea ce priveşte comerţul, referitor la măsurile recente anunţate de preşedintele Statelor Unite ale Americii, Donald Trump, Klaus Iohannis va accentua importanţa comerţului liber şi va sublinia faptul că măsurile protecţioniste nu sunt de natură să sprijine dezvoltarea economică la nivel global.

În cadrul reuniunii, preşedintele Iohannis va evidenţia că România susţine accelerarea negocierilor cu cei doi parteneri comerciali importanţi ai Uniunii, respectiv Mexic şi MERCOSUR (Piaţa comună sud-americană - n.r.), în vederea convenirii unor acorduri ambiţioase şi echilibrate, bazate pe beneficii reciproce, care însă trebuie să reflecte de o manieră clară interesele tuturor statelor membre.

Administraţia Prezidenţială arată că referitor la Semestrul European şeful statului va saluta menţinerea celor trei priorităţi de acţiune în derularea acestui proces în 2018, respectiv stimularea investiţiilor, continuarea implementării reformelor structurale şi asigurarea unor politici fiscal-bugetare responsabile.

"Preşedintele Klaus Iohannis va sublinia importanţa acordată la nivel european procesului de consolidare a dimensiunii sociale a Europei, arătând că punerea în aplicare a Pilonului social trebuie să fie un proces bazat pe coeziune şi respectul pentru principiile şi valorile fundamentale ale Uniunii. Acţiunea Uniunii în domeniul social trebuie să fie proporţională şi să ţină cont de diferenţele de dezvoltare dintre statele membre", se menţionează în comunicat.

În ceea ce priveşte dezbaterea privind impozitarea, şeful statului român va menţiona că este necesară coordonarea la nivel global şi că ţara noastră sprijină acţiunile de creştere a transparenţei fiscale şi de combatere a fraudei şi evaziunii fiscale. În acest context, este importantă promovarea în continuare a standardelor de transparenţă fiscală la nivel internaţional.

Vineri se va desfăşura reuniunea Consiliului European (art. 50), în cadrul căreia şefii de stat şi guvern din 27 de state membre vor examina stadiul procesului de retragere a Marii Britanii din Uniunea Europeană.

Liderii europeni urmează să adopte liniile directoare (guidelines) care vor defini cadrul relaţiilor viitoare UE - Marea Britanie.

"Preşedintele Klaus Iohannis va sublinia faptul că România se pronunţă pentru un parteneriat cât mai strâns între Uniunea Europeană şi Marea Britanie după Brexit, parteneriat care să includă o cooperare atât în domeniul economic şi comercial, cât şi în alte domenii precum securitate, apărare şi politică externă", arată Administraţia Prezidenţială.

Preşedintele va lua parte astăzi şi la Summitul Partidului Popular European.

Articole pe aceeaşi temă
 
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 30°C 30°C
IASI 26°C 29°C
CLUJ 24°C 26°C
CONSTANTA 25°C 24°C
CRAIOVA 30°C 30°C
BRASOV 24°C 25°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
TVR65
ARHIVĂ ȘTIRI