Preşedintele Joe Biden îi îndeamnă pe liderii din Irlanda de Nord să profite de „oportunitatea economică incredibilă”

Joe Biden
Joe Biden
13 aprilie 2023, 08:02

Joe Biden, care este extrem de mândru de moştenirea sa irlandeză, a petrecut puţin peste jumătate de zi în această regiune a Regatului Unit unde s-a întâlnit cu premierul britanic Rishi Sunak, după care s-a deplasat în Republica Irlanda pentru o vizită de două zile şi jumătate pe agenda căreia figurează discursuri şi întâlniri cu oficialităţi şi rude îndepărtate, transmite Reuters, potrivit Agerpres.

Scurta oprire la Belfast a avut loc pe fundalul celui mai recent impas politic în care instituţiile de guvernare locală, o parte cheie a acordului de pace din 1998, nu s-au reunit de mai bine de un an din cauza unei dispute privind acordurile comerciale post-Brexit.

„A fost nevoie de ani lungi şi grei de muncă pentru a ajunge aici”, a spus Biden într-un discurs la noul campus al Universităţii Ulster din Belfast, remarcând modul în care oraşul s-a transformat de când l-a vizitat prima oară, pe vremea când era un tânăr senator.

„Belfastul de astăzi este inima vie a Irlandei de Nord şi este gata să genereze oportunităţi economice fără precedent. Există zeci de mari corporaţii americane care doresc să vină aici
dorind să investească”,
a afirmat liderul american.

Acordul de pace din 1998 a fost susţinut de SUA şi a pus capăt în mare parte unei perioade de 30 de ani de vărsare de sânge între naţionaliştii romano-catolici şi susţinătorii unionişti protestanţi. Progresul politic a fost însă împiedicat de o serie de dispute, cel mai recent privind modul în care ieşirea Marii Britanii din Uniunea Europeană afectează graniţa cu Irlanda, membru al UE.

Preşedintele american a afirmat că împărţirea puterii rămâne esenţială pentru viitorul Irlandei de Nord şi că un guvern descentralizat eficient va „atrage oportunităţi şi mai mari în această regiune”.„Aşa că sper că adunarea şi executivul vor fi restabilite în curând. Aceasta este o decizie pe care trebuie să o luaţi voi, nu eu, dar sper că se va întâmpla”, a spus el unei audienţe care a inclus lideri din partea principalelor cinci partide politice din Irlanda de Nord.

Joe Biden a mai spus că recentul acord-cadru Windsor dintre Uniunea Europeană şi Marea Britanie pentru a reduce barierele comerciale post-Brexit dintre Irlanda de Nord şi restul Regatului Unit a oferit stabilitatea şi predictibilitatea necesare pentru a încuraja investiţii mai mari.

Acest acord nu a reuşit însă până acum să convingă cel mai mare partid pro-britanic din regiune, Partidul Unionist Democrat (DUP), să pună capăt boicotării parlamentului local.

DUP doreşte noi schimbări în privinţa acordului dintre Regatul Unit şi UE şi va face propuneri guvernului britanic în următoarele câteva săptămâni, a spus Donaldson. Londra a comunicat însă că acordul nu poate fi renegociat. Donaldson, care, la fel ca alţi lideri locali, a avut o scurtă întâlnire între patru ochi cu preşedintele Biden, a declarat că preşedintele SUA a spus clar că nu se află la Belfast pentru a interveni şi că discursul său „a fost mult mai echilibrat decât am auzit poate în trecut”.

Ieşirea Marii Britanii din UE a tensionat uneori legăturile dintre Marea Britanie şi Casa Albă, în timp ce Londra şi Bruxelles-ul s-au străduit să găsească un acord de divorţ care să nu dăuneze principiilor acordului de pace.

Premierul britanic Rishi Sunak a spus că a discutat cu preşedintele Joe Biden miercuri despre „oportunităţi economice incredibile” pentru Irlanda de Nord şi a descris ambele ţări drept „parteneri foarte apropiaţi”. Cei doi s-au întâlnit la un ceai la hotelul din Belfast unde Joe Biden a petrecut noaptea.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite