Preşedintele Israelului a susținut un discurs în plenul reunit al Parlamentului: ”România este o adevărată prietenă a poporului evreu şi a Israelului în lupta împotriva antisemitismului”

România este o adevărată prietenă a poporului evreu şi a Israelului în lupta împotriva antisemitismului, a declarat, miercuri, preşedintele Israelului, Reuven Rivlin, în plenul Parlamentului de la Bucureşti.

 

09 Iunie 2021, 10:29 (actualizat 09 Iunie 2021, 21:16) |
România, o adevărată prietenă a poporului evreu
EMBED VIDEO LINK CU VIDEO
Embed:
Link:

„România este o adevărată prietenă a poporului evreu şi a Israelului, stat evreiesc şi democratic, în care tot cetăţenii sunt egali în drepturile lor”, a spus el, potrivit traducerii oficiale.

El a vorbit despre valorile democratice din ţara sa, dar şi despre provocările de securitate din Orientul Mijlociu.

 

„Ca orice democraţie, Statul Israel acceptă critica la obiect. Nu vom putea accepta însă încercări de subminare şi de a şubrezi dreptul nostru de existenţă prin uz ilicit de mijloace violente şi exploatând legislaţia internaţională, interpretată de parcă ar permite lovire în Israel”, a spus Reuven Rivlin.

 

Acesta a subliniat că „poporul evreu şi cel din Israel, cu toate ramurile sale, nu se află în conflict cu Islamul”.

„Nu avem niciun război cu Islamul sau cu popoarele arabe din Orientul Mijlociu sau din toată lumea. Noi luptăm, într-adevăr, cu forţele întunecate, care încearcă să impună teroare şi să extermine pe oricine se opune lor şi, în special, Statul Israel şi locuitorii săi. Regimul terorist iranian şi colaboratorii săi din Liban şi din Gaza se străduiesc să submineze însăşi existenţa noastră iar Israelul are dreptul şi datoria, aş zice eu, de a-şi apăra cetăţenii, să-şi apere cetăţenii de ameninţare nucleară, de atacuri cu rachete, de ameninţare cu teroare”, a punctat preşedintele Israelului.

Preşedintele israelian se află într-o vizită de stat în România, la invitaţia preşedintelui Klaus Iohannis. El a subliniat că este prima sa vizită în ţara noastră în calitate de preşedinte, fiind la final de mandat.

„Ca reprezentant al Knessetului am mai fost aici, în multe locuri din România”, a mai spus Reuven Rivlin.

La începutul discursului său, preşedintele Israelului a adus un omagiu scriitorului Aharon Appelfeld, supravieţuitor al Holocaustului.

„Aharon Appelfeld e unul dintre cei mulţi, foarte mulţi israelieni originari din România - 600.000 de cetăţeni israelieni de origine română. Printre ei, poeţi, scriitori, rabini, savanţi, gânditori, conducători de curente religioase şi politicieni”, a spus preşedintele Israelului.

El a adăugat că „poporul evreu e un popor pentru care "memoria nu e ceva abstract”. „Memoria e arsă, la noi, în carne vie. Noi purtăm cu noi memoria oriunde mergem. Memoriile ne apasă trupul. Avem amintiri bune, avem amintiri rele”, a adăugat Reuven Rivlin.

Oficialul a vorbit şi de vizita preşedintelui Iohannis în Israel, alături de alţi lideri europeni, în 2020, la marcarea a 75 de ani de la eliberarea lagărului de concentrare de la Auschwitz. "Am stat împreună şi am auzit o voce clară, care şi-a asumat obligaţia păstrării memoriei Holocaustului şi, mai mult, obligaţia să lupte în prezent şi în viitor, lupta împotriva antisemitismului şi a oricărui fel de rasism şi oricărui fel de xenofobie", a subliniat Reuven Rivlin.

Totodată, a vorbit despre necesitatea construirii încrederii între popoarele israelian şi palestinian. „Este prima etapă importantă pentru a putea înainta spre pace”, a adăugat el.

 

ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 11°C 8°C
IASI 6°C 2°C
CLUJ 4°C 2°C
CONSTANTA 15°C 13°C
CRAIOVA 6°C 6°C
BRASOV 7°C 5°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
TVR65
ARHIVĂ ȘTIRI