Preşedintele iranian afirmă că purtarea hijabului este o obligaţie legală şi o necesitate religioasă a femeilor iraniene pentru a menţine o viaţă „castă”

Preşedintele Iranului Ebrahim Raisi
Preşedintele Iranului Ebrahim Raisi
10 martie 2023, 12:21

Totodată, el a cerut instituţiilor statului să „monitorizeze” aplicarea legilor care, din 1983, impun purtarea hijabului pentru toate iraniencele de peste nouă ani, potrivit unui comunicat difuzat vineri de guvern.

„Experienţa socială a Republicii Islamice arată că femeile şi fetele din această ţară pun accentul pe menţinerea castităţii şi a vălului ca o prioritate care oferă siguranţă pentru a trăi o viaţă castă şi religioasă”, a spus Raisi, joi, în Consiliul Social de Stat.

Preşedintele ultraconservator a descris hijabul ca fiind „o necesitate a sharia” – legea islamică – şi o cerinţă legală, agreată de membrii societăţii iraniene, pe care toată lumea din ţară trebuie să o respecte.

Raisi a făcut apel la instituţiile culturale, educative şi mediile de comunicare „să explice tinerilor problema vălului şi a castităţii” pentru „a clarifica îndoielile” pe această temă.

Preşedintele iranian a recunoscut că „unele persoane au opinii diferite” în ce priveşte vălul, dar a subliniat că „respectarea legii trebuie să fie considerată un principiu”.

De aceea, el a cerut Consiliului Social de Stat şi altor instituţii ale statului „să creeze coordonarea necesară pentru monitorizarea aplicării legii (vălului) în scopul creării condiţiilor pentru menţinerea securităţii sociale”.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite

Cele mai citite pe aceeași temă