Preşedintele Iohannis s-a întâlnit cu delegaţia Comisiei de la Veneţia

Preşedintele Klaus Iohannis s-a întâlnit marți cu delegaţia Comisiei de la Veneţia, aflată într-o vizită de două zile la Bucureşti, pe tema modificărilor la legile justiţiei. Tot astăzi, de la ora 15.00, delegaţia se va întâlni cu membrii Biroului Comisiei speciale care a modificat legile Justiţiei, condusă de către Florin Iordache.

12 Iunie 2018, 14:10 (actualizat 12 Iunie 2018, 14:28) Știrile TVR |
Iohannis despre întâlnirea cu Comisia de la Veneția
EMBED VIDEO LINK CU VIDEO
Embed:
Link:

Preşedintele Iohannis i-a primit la Cotroceni, la ora 12.00, pe membrii din delegaţia Comsiei de la Veneţia aflată pentru două zile la Bucureşti.

Declarații Klaus Iohannis:

- Am avut o discuție foarte bună, am discutată despre aceste legi, care sunt preocupările noastre și așteptăm cu mare interes o opinie preliminară în timp relativ scurt şi apoi o opinie consolidată care cred că va fi luată în considerare de Parlament pentru a fi armonizată cu legislația europeană,

- nu am dorit să intram în textul legii, am discutat despre principii, procedura neuzuală a comisiei disciplinare pentru procurori, lipsa de trasparență  a aceste comisii.

- le-am explicat destul de detaliat preocupările mele și le-am răspuns la câteva întrebări legate de procedura și mi-au spus cum ar putea să arate în procedura următoare

Tot astăzi, delegaţia urmează să se întâlnească, de la ora 15,00, și cu membrii Comisiei speciale privind legile Justiţiei.

Delegaţia Comisiei de la Veneţia aflată de luni în România este formată din Thomas Markert, secretar al Comisiei de la Veneţia, Hanna Suchocka, preşedinte de onoare al Comisiei de la Veneţia, Artemiza Chisca - şeful Diviziei Instituţii Democratice a Comisiei de la Veneţia, Kaarlo Tuori, membru al Comisiei de la Veneţia (Finlanda), Nicolae Esanu, membru supleant al Comisiei de la Veneţia (Republica Moldova), Jean-Claude Scholsem, membru supleant al Comisiei de la Veneţia (Belgia).

În discuțiile pe care Comisia de la Veneția le-a avut cu procurorul general Augustin Lazăr, temele centrale au fost independenţa procurorilor, statutul acestora şi răspunderea magistraţilor.

Delegația a avut o întâlnire și cu ministrul Justiției, Tudorel Toader.

S-a discutat despre parcursul legilor Justiţiei şi despre stadiul lor actual, precum şi despre modificarea Codului penal şi a Codului de procedură penală, a precizat ministrul la încheierea întrevederii.

Delegaţia Comisiei de la Veneţia efectuează, luni şi marţi, o vizită în România pentru a avea un schimb de opinii cu Ministerul Justiţiei, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, Curtea Constituţională, Biroul procurorului general, Direcţia Naţională Anticorupţie, Consiliul Superior al Magistraturii, cu reprezentanţi ai Parlamentului, cu asociaţii ale judecătorilor şi procurorilor, cu organizaţii ale societăţii civile cu privire la cele trei proiecte de modificare a legii referitoare la organizarea judiciară, a legii privind Consiliul Superior al Magistraturii şi a legii privind statutul judecătorilor şi procurorilor.

Luni, delegaţia Comisiei de la Veneţia s-a întâlnit cu membrii Consiliului Superior al Magistraturii şi cu ministrul Justiţiei, Tudorel Toader.

Atât preşedintele României, cât şi Comitetul de Monitorizare al Adunării Parlamentare a Consiliului Europei au solicitat opinia Comisiei de la Veneţia cu privire la cele trei proiecte de legi privind justiţia.

ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 23°C 21°C
IASI 24°C 18°C
CLUJ 14°C 14°C
CONSTANTA 13°C 17°C
CRAIOVA 20°C 19°C
BRASOV 20°C 14°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI