Preşedintele Iohannis, prezent, miercuri, la Paris, la dineul informal privind situaţia din Sahel

Preşedintele Klaus Iohannis va participa, miercuri, la Paris, la invitaţia omologului francez, Emmanuel Macron, la un dineu de lucru informal privind situaţia de securitate din Sahel.

16 Februarie 2022, 07:54 (actualizat 16 Februarie 2022, 07:55) Știrile TVR |
Președintele Klaus Iohannis / FOTO: presidency.ro

Potrivit Administraţiei Prezidenţiale, cu prilejul reuniunii de la Paris de miercuri, ţările din regiune şi partenerii lor internaţionali angajaţi în lupta împotriva grupărilor teroriste vor discuta despre evoluţiile politice şi militare/de securitate din teren, reconfirmând voinţa de a-şi continua parteneriatul pe termen lung pentru a face faţă împreună tuturor provocărilor reprezentate de ameninţarea teroristă, în beneficiul securităţii europene, dar şi al securităţii cetăţenilor din statele saheliene, inclusiv prin noi forme de angajament.

"Preşedintele Klaus Iohannis va reitera cu acest prilej angajamentul ferm al României pentru securitatea regiunii Sahel, materializat prin participarea ţării noastre la misiunile UE şi ONU din regiune, respectiv prin decizia de a lua parte la Forţa Takuba, reuniunea urmând să dezbată viitorul acestei misiuni în contextul recentelor evoluţii securitare din Sahel", informează sursa citată.

În ultimii patru ani, mii de oameni au fost uciși în atacuri în trei țări din Sahel: Niger, Mali și Burkina Faso. Franța, SUA și ceilalți aliați au desfășurat mii de soldați pentru a încerca să securizeze zona.

Cu toate acestea, milioane de oameni au fost strămutaţi din cauza conflictelor, iar mii de școli au fost închise. Grupările extremiste se străduiesc să câștige controlul asupra cât mai multor comunități rurale din Sahel și înlăture forțele internaționale din regiune.

De la începutul anului 2018, grupările islamiste au asasinat sau răpit cel puțin 300 de lideri ai comunităților locale și membri ai familiilor acestora în zonele de frontieră dintre cele trei țări, potrivit unei analize Reuters.

Întrevedere cu preşedinta Parlamentului European, vineri

De asemenea, joi şi vineri va participa la cel de-al VI-lea Summit Uniunea Europeană (UE) - Uniunea Africană (UA), organizat la Bruxelles, a informat Administraţia Prezidenţială.

Conform sursei citate, participarea României la Summit, la cel mai înalt nivel, contribuie la revitalizarea legăturilor tradiţionale ale ţării noastre cu statele africane, în scopul identificării de noi oportunităţi reciproc benefice, precum şi la reconsolidarea profilului României de donator de asistenţă pentru dezvoltare, mai ales în domeniul educaţional.

În marja participării la Summitul UE - Uniunea Africană, şeful statului va avea şi o întrevedere cu preşedintele Parlamentului European, Roberta Metsola.

CUVINTE CHEIE
 
Articole pe aceeaşi temă
 
*
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN EXTERN
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI -1°C 2°C
IASI 0°C 0°C
CLUJ -2°C -1°C
CONSTANTA -1°C -1°C
CRAIOVA -2°C 0°C
BRASOV -5°C -3°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI