Iohannis la reuniunea B9: Pentru a ne asigura că războiul brutal împotriva Ucrainei e actul final al Rusiei, trebuie să fim fermi în descurajarea altor agresiuni, să o înfrângem pe aceasta. Sprijin pentru Moldova

22 februarie 2023, 07:26

Liderii statelor de pe flancul estic al NATO reuniți la Varșovia, la Summitul formatului București 9, au pus la punct strategia pentru întărirea apărării, dar și pentru sprijinirea Ucrainei, la un an de când Rusia a declanșat războiul în țara vecină. Klaus Iohannis a salutat participarea la reuniune a președintelui american Joe Biden.

În declarația finală, șefii de state arată că Rusia este cea mai importantă amenințare pentru securitatea NATO, iar aliații sunt gata să crească prezența militară pe flancul estic pentru a-și proteja cetățenii.

Declarația Comună a Liderilor Formatului București 9

1.Noi, Șefii de Stat și de Guvern ai Bulgariei, Republicii Cehe, Estoniei, Letoniei, Lituaniei, Poloniei, României, Republicii Slovace și Ungariei, ne-am întâlnit astăzi, la un an de la declanșarea războiului de agresiune neprovocat și brutal al Rusiei împotriva Ucrainei. Salutăm participarea Președintelui Statelor Unite ale Americii și a Secretarului General al NATO la întâlnirea noastră, care servește ca mărturie a puternicei legături transatlantice și reconfirmă angajamentul de neclintit al NATO pentru apărarea fiecărui centimetru de teritoriu aliat.

2.Acum un an, Rusia a devastat pacea și securitatea în Europa prin încercarea de a subjuga Ucraina prin forță. Acțiunile Kremlinului au dus la o degradare drastică a mediului de securitate în zona euroatlantică, subminând grav securitatea partenerilor noștri.

3.Rusia este cea mai importantă si directă amenințare pentru securitatea Aliată. Ca răspuns la războiul sângeros de agresiune al Rusiei, Aliații NATO au reacționat decisiv într-o manieră unitară si responsabilă. Pentru a-și proteja cetățenii și teritoriul, Aliații sunt angajați să implementeze noul punct de referință pentru postura de descurajare și apărare a NATO și să crească nivelul prezenței militare în țările noastre.

4.NATO este o alianță defensivă. La Madrid, am agreat să avem o apărare înaintată cu forțe robuste aflate pe poziții, multi-domeniu și gata de luptăpentru a rămâne credibili și capabili să respingem orice oportunitate de agresiune din partea oricărui posibil adversar. În pregătirea Summitului de la Vilnius, vom continua să întărim postura noastră de descurajare și apărare pe întregul Flanc Estic, de la Marea Baltică la Marea Neagră. NATO și angajamentul articolului V de a ne apăra unul pe celălalt reprezintă baza securității euroatlantice.

5.Reafirmând angajamentul nostru pentru politica Ușilor Deschise, la Madrid am invitat Finlanda și Suedia să se alăture Alianței. Așteptăm cu nerăbdare să le urăm curând bun venit ca aliați NATO.

6.Condamnăm, în termenii cei mai puternici, războiul de agresiune al Rusiei. Bilanțul morților civili ucraineni este în creștere din cauza loviturilor fără discriminare ale rachetelor ruse și a atacurilor deliberate asupra infrastructurii critice, inclusiv prin folosirea Mării Negre ca platformă de lansare. Cei responsabili pentru atrocități și crime de război vor fi trași la răspundere. Suntem hotărâți să menținem presiunea internațională asupra Rusiei. De asemenea, îi condamnăm pe toți cei care facilitează activ agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei, inclusiv Belarus.

7.Conform Cartei ONU și dreptului internațional, Ucraina își exercită dreptul legitim de a se apăra împotriva agresiunii Rusiei pentru a recâștiga controlul deplin asupra teritoriului propriu și are dreptul de a elibera teritoriile ocupate în cadrul granițelor sale recunoscute internațional. Vom continua să sprijinim eforturile Ucrainei în acest scop, atât timp cât va fi necesar. Salutăm eroismul poporului ucrainean și curajul armatei sale. Aducem un omagiu bărbaților și femeilor din armata ucraineană care luptă pentru apărarea libertății lor și pentru valorile noastre comune.

8.Viitorul Ucrainei se află în Europa. Sprijinim ferm aspirațiile euroatlantice ale Ucrainei.

9.Suntem gata să cooperăm strâns și să îi sprijinim pe partenerii noștri – Republica Moldova, Georgia, Bosnia și Herțegovina, care sunt cei mai expuși riscului de destabilizare și a influenței maligne a Kremlinului, în estul și sudul Alianței.

10.Rusia a calculat extrem de greșit invadarea Ucrainei și subminarea ordinii internaționale bazate pe reguli. Suntem mai puternici și mai uniți ca niciodată, reafirmând legătura transatlantică durabilă dintre națiunile noastre. Vom continua să luptăm pentru pace, securitate și stabilitate în întregul spațiu euroatlantic.

Așteptăm cu nerăbdare următoarea noastră reuniune la Bratislava, în luna iunie, în pregătirea Summitului NATO de la Vilnius.

ACTUALIZARE 16.00 Principalele puncte din declarația secretarului general al NATO, Jens Stoltenberg:

„La un an de la lansarea invaziei ruseşti, preşedintele Putin nu se pregăteşte pentru pace. Din contră, el se pregăteşte pentru mai mult război. De aceea trebuie să susţinem şi să accelerăm sprijinul pentru Ucraina. Trebuie să dăm Ucrainei ceea ce are nevoie pentru a învinge.”

  • la un an de când a invadat Ucraina, președintele Putin nu se pregătește de pace, dimpotrivă, se pregătește de mai mult război
  • trebuie să îi dăm Ucrainei ceea ce are nevoie pentru a câștiga
  • trebuie să ne asigurăm că istoria nu se repetă
  • i-am văzut pe ruși capabili de agresiune pe parcursul mai multor ani
  • nu putem permite Rusiei să continue să știrbească securitatea
  • aliații NATO sunt mai uniți ca niciodată
  • toți pentru unul și unul pentru toți.

ACTUALIZARE 15.56 Principalele puncte din declarația președintelui SUA, Joe Biden, în format LIVE TEXT:

„Flancul estic al NATO este prima linie a apărării noastre colective. Ştiţi mai bine ca oricine care este miza în acest conflict. Nu doar pentru Ucraina, ci şi pentru democraţie în Europa şi întreaga lume.”

  • acum câțiva ani, când extindeam NATO, am fost unul dintre cei care au vrut foarte mult ca acest lucru să se întâmple
  • ironia este că una dintre ultimele conversații pe care le-am avut cu prietenul nostru din Rusia a avut în vedere ca tot acest proces de extindere să se oprească – vorbea despre Finlanda
  • dar acum suntem din ce în ce mai puternici
  • sunt foarte bucuros să fiu aici
  • domnule secretar general, ați făcut o treabă extraordinară
  • B9 a aluat ființă în 2015, iar acum marcăm un an de la invadarea Ucrainei și continuăm să fim împreună și cred că aceasta este o dovadă despre cât de puternici suntem
  • NATO și Flancul estic sunt securizate acum și acest lucru este important nu doar pentru Ucraina, ci pentru întreaga planetă
  • vreau să reconfirm că împărtășim aceleași valori
  • ne-am asigurat că Ucraina are acces la servicii de bază
  • în ultimul an, am întărit NATO
  • angajamentul nostru este absolut clar – Articolul 5 este un legământ sacru pe care SUA l-au făcut
  • vom apăra fiecare centimetru din NATO
  • abia aștept discuțiile pentru a ține Alianța puternică
  • este în joc însăși libertatea
  • lucrurile s-au schimbat radical
  • aștept cu nerăbdare discuțiile private.

ACTUALIZARE 15.50 Președintele Klaus Iohannis este invitat de președintele Poloniei, Andrzej Duda, să ia primul cuvântul.

Intervenția președintelui Klaus Iohannis:

Este extrem de relevant faptul că ne întâlnim, din nou, în Formatul București 9 – pe care l-am lansat cu mândrie în 2015, alături de Președintele Duda – acum când ne apropiem de marcarea unui an de la revenirea războiului în Europa. Acest război a adus doar suferință și deznădejde, crime și strămutarea a milioane de ucraineni, distrugeri fără precedent și nesiguranță.

Noi, liderii de pe Flancul Estic, avem datoria de a arăta fermitate în apărarea păcii. Trebuie să continuăm să dovedim fermitate în îndeplinirea angajamentelor de sprijin pentru Ucraina, atât cât va fi necesar, pentru a câștiga acest război.

România va continua să facă acest lucru. Nu suntem singuri în demersul nostru. Efortul nostru are un obiectiv și o amploare transatlantice și salut prezența astăzi a Președintelui Statelor Unite ale Americii, Joe Biden, care reconfirmă substanța Formatului București 9 și angajamentul Administrației SUA față de securitatea Flancului Estic. Acest angajament este extrem de solid și vizionar: o prezență militară americană crescută – care trebuie să continue – și pregătirea unei strategii a Statelor Unite ale Americii pentru Marea Neagră. Salut, de asemenea, participarea Secretarului General al NATO, Jens Stoltenberg, pentru coordonarea deschisă și oportună.

Acum aproape un an, Rusia a încercat să distrugă securitatea europeană și euroatlantică și sistemul internațional bazat pe reguli. Rusia acționează după un model de comportament agresiv, pe care l-am putut observa deja în Republica Moldova, Georgia și Ucraina.

Astăzi, acești parteneri beneficiază de sprijinul Aliaților pentru reziliența pe termen lung, care le este necesară pentru obținerea unei păci durabile, stabilitate și prosperitate. De asemenea, sprijinim cu tărie perspectiva euroatlantică a Ucrainei.

Pentru a ne asigura că acest război brutal împotriva Ucrainei este actul final al Rusiei, trebuie să fim fermi în descurajarea altor agresiuni și să o înfrângem pe aceasta. NATO este puternică și dovedește un angajament clar față de Ucraina și cetățenii săi. B9 este mai puternic ca oricând.

Aștept cu nerăbdare să continuăm să ne coordonăm în pregătirea unui Summit NATO de succes la Vilnius.

ACTUALIZARE 15.45 După sosirea tuturor participanților, liderii statelor de pe Flancul estic, președintele SUA, Joe Biden, și secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, au făcut o poză de grup.

Detaliile evenimentului au fost luate în discuție pe larg, într-o Ediție specială TVR INFO.

(w500) Poza de gr

ACTUALIZARE 15.37 Președintele SUA, Joe Biden, a sosit la Palatul prezidențial. A fost întâmpinat de președintele Poloniei, Andrzej Duda, după care a dat mâna cu președintele României, Klaus Iohannis.

Summitul B9 se desfăşoară în contextul împlinirii unui an de la declanşarea războiului de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei şi are ca obiectiv continuarea coordonării dintre Aliaţii de pe Flancul Estic al NATO şi SUA, pe fondul provocărilor de securitate generate de război.

Potrivit Administraţiei Prezidenţiale, agenda discuţiilor vizează continuarea sprijinului multidimensional pe care statele aliate, inclusiv cele participante la Formatul B9, îl acordă Ucrainei, susţinerea pentru aspiraţiile sale euroatlantice, precum şi demersurile continue ale NATO de întărire a posturii sale de descurajare şi apărare pe Flancul Estic.

Sunt abordate, de asemenea, modalităţile de tragere la răspundere a Rusiei prin instrumente de drept internaţional, pentru crimele comise în Ucraina.

O atenţie specială va fi acordată şi partenerilor vulnerabili, precum Republica Moldova, confruntată cu provocări crescute de securitate. De altfel, Republica Moldova va fi reprezentată de președinta Maia Sandu la reuniune.

Sandu a fost primită de preşedintele polonez Andrzej Duda înaintea întâlnirii.

Includerea Republicii Moldova pe lista participanţilor este semnificativă.

În formatul B9 se regăsesc: Bulgaria, Republica Cehă, Estonia, Letonia, Lituania, Polonia, România, Slovacia și Ungaria.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite