Preşedintele Iohannis, la New York. Participă la segmentul de nivel înalt al Adunării Generale a ONU

A început cea de-a 78 Adunare Generală a ONU. Președintele Klaus Iohannis a ajuns la New York și va avea o intervenție în plen. Detalii, de la trimisul special al TVR, Ramona Avramescu.

19 Septembrie 2023, 07:34 (actualizat 19 Septembrie 2023, 22:43) Știrile TVR |

Este al doilea an la rând când acest forum dedicat în primul rând păcii se desfășoară sub umbra războiului din Ucraina, a transmis Ramona Avramescu, de la New York. Acesta a fost unul dintre mesjaele principale pe care președintele SUA, Joe Biden, l-a transmis liderilor prezenți la New York, în deschiderea tradițională, prin discursul ținut marți dimineață.

Ucraina este una dintre temele principale, mai ales că la New York se află și președintele Volodimir Zelenski, el a ajuns luni, a avut o întâlnire cu soldați ucranieni care sunt îngrijiți într-un centru american, și se va adresa Adunării Generale. Este de așteptat să ceară din nou sprijin pentru țara sa și soluții pentru exportul cerealelelor ucrainene.

Ucraina este și pe agenda președintelui României, Klaus Iohannis, șeful statului va avea miercuri intervenția în plenul Adunării Generale. El a avut astăzi o întâlnire cu președintele Kazakhstanului, țară pe care Iohannis a numit-o, într-un mesaj pe Twitter, principalul partener economic al României în Asia Centrală. Temele acestei discuții au fost continuarea și intensificarea cooperării în domeniul comerțului, al energiei și al conectivității, în primul rând prin Portul Constanța.

Despre Ucraina va vorbi șeful statului joi, la Universitatea Columbia, unde șeful statului va avea o întâlnire cu studenți și profesori.

Preşedintele american Joe Biden a îndemnat, marţi, lumea să dea dovadă de unitate, în discursul rostit la Adunarea generală a ONU, subliniind că "nicio ţară nu poate răspunde singură provocărilor de astăzi"

-------------------------------------------------------------------------------------

Tema centrală a actualei sesiuni a Adunării Generale este "Reconstruirea încrederii şi relansarea solidarităţii globale: accelerarea acţiunii privind Agenda 2030 şi Obiectivele sale de Dezvoltare Durabilă în scopul păcii, prosperităţii, progresului şi sustenabilităţii pentru toţi".

În marja reuniunii la nivel înalt, şeful statului va avea întrevederi bilaterale şi va lua parte la evenimentele formale consacrate, incluse în programul fiecărui segment de nivel înalt al Adunării Generale a ONU.

Astfel, va participa, marţi, la Summitul privind Obiectivele de Dezvoltare Durabilă, context în care va susţine intervenţia naţională în cadrul Dialogului Liderilor cu tema "Unitate şi solidaritate: întărirea sistemului multilateral pentru sprijin consolidat, cooperare, follow-up şi revizuire", arată Administraţia Prezidenţială.

La finalul zilei, Klaus Iohannis şi Carmen Iohannis sunt invitaţi la recepţia tradiţională oferită de preşedintele Statelor Unite ale Americii, Joe Biden, şi prima doamnă a SUA, Jill Biden, în onoarea şefilor de delegaţii, la Muzeul Metropolitan de Artă.

Articole pe aceeaşi temă
 
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN CRAWL
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 32°C 35°C
IASI 30°C 31°C
CLUJ 28°C 31°C
CONSTANTA 26°C 26°C
CRAIOVA 30°C 34°C
BRASOV 28°C 32°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI