Preşedintele Iohannis, la întâlnirea cu ambasadorii: Societatea românească e matură și activă, dar are nevoie și de un stat pe măsura ei

23 ianuarie 2018, 11:02

”2018 este cu adevărat momentul cel mai potrivit pentru a reflecta profund şi a acţiona înteţelept pentru prezentul şi viitorul naţiunii şi societăţii româneşti. Este momentul asumării proiectului nostru legitim de ţară, adică a modelului nostru de dezvoltare şi a căilor de urmat, interne şi externe, pentru atingerea lui. (…) Doar un astfel de proiect poate răspunde adecvat riscurilor cu care se confruntă România, atât interne cât şi externe, care vin din vecinătatea noastră complicată. Pentru a ne asigura prezentul şi viitorul, trebuie să răspundem acestor riscuri, printr-un stat performant, o Românie puternică şi rezilientă, adică un stat în care democraţia liberală şi statul de drept sunt deplin consolidate cu o justiţie independentă şi eficientă, un stat care acţionează în slujba tuturor cetăţenilor săi, capabil să le ofere acestora prosperitate şi siguranţă. Avem o societate matură care a dovedit deja că este capabilă să lupte admirabil pentru valorile în care crede. Dar această societate matură şi activă are nevoie de un stat care trebuie să fie pe măsura ei”, a spus Klaus Iohannis, la întâlnirea anuală cu ambasadorii.

Şeful statului consideră că doar un astfel de stat poate proiecta şi în exterior, în vecinătate şi nu numai valorile, democratice şi ale statului de drept.

Întâlnirea anuală cu şefii misiunilor diplomatice acreditaţi în România a început la ora 12,00, potrivit agendei şefului statului.

Anul trecut, la reuniunea cu ambasadorii străini acreditaţi la Bucureşti, preşedintele Iohannis afirma că politica externă a României va rămâne pe aceleaşi coordonate esenţiale, în condiţiile în care ţara noastră trebuie să-şi menţină poziţia regională de pilon de stabilitate şi predictibilitate.

Iohannis spunea şi că pilonii fundamentali ai politicii externe a României rămân aprofundarea Parteneriatului cu Statele Unite ale Americii şi consolidarea UE şi a NATO.

El susţinea, tot în 2017, că în România trebuie continuată întărirea statului de drept şi menţinută stabilitatea economică şi că în acest sens Guvernul are o ‘responsabilitate deosebită’.

Şeful statului afirma şi că România trebuie să dezvolte în continuare parteneriatele şi relaţiile bilaterale europene cu caracter strategic, trebuie pus accentul pe dimensiunea economică în relaţiile cu statele din Asia Centrală şi Orientul Mijlociu, iar relaţiile cu ţările din Asia, America Latină şi Africa trebuie promovate mult mai activ.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite