Preşedintele Iohannis, înaintea reuniunii Consiliului European: Trebuie să găsim soluții pentru a avea energie suficientă disponibilă și la prețuri pe care populația și industria le pot plăti

„Trebuie să găsim soluții pentru a avea energie suficientă disponibilă și la prețuri pe care populația și industria le pot plăti. Asta înseamnă diversificare, asta înseamnă energie verde, asta înseamnă resurse noi, de exemplu gazul din Marea Neagră, și asta înseamnă o interconectare mult, mult mai bună între statele membre decât cea pe care o avem acum” a declarat preşedintele Klaus Iohannis înainte de începerea Consiliului de toamnă de la Bruxelles.

20 Octombrie 2022, 06:00 (actualizat 20 Octombrie 2022, 16:37) Știrile TVR |

 

Declaraţia preşedintelui Klaus Iohannis înainte de începerea Consiliului de toamnă:

Începe imediat Consiliul de toamnă. Avem destul de multe teme pe agendă și mă voi referi foarte pe scurt doar la unele dintre ele.

Este tema de mare actualitate, energia. Avem de ieri pe masă o propunere a Comisiei Europene, o propunere bună, care conține inclusiv elemente pe care le-am solicitat și eu în repetate rânduri. Este un document destul de tehnic și nu cred că vom intra astăzi în toate detaliile, dar începutul este bun. Vorbim aici de un fel de plafonare a prețului la gaz, dar o plafonare care nu pune furnizorii în dificultate, însă previne apariția unor prețuri exagerat de mari. Avem, în același timp, un început de reglementare care decuplează piața gazului de piața electricității. Avem o propunere de achiziții solidare, o platformă de achiziție comună voluntară pentru gaz. Avem o serie de elemente care pot veni în sprijinul statelor membre pentru a atenua criza energiei. Însă vreau să fiu foarte clar, acest lucru l-am spus și adineaori într-o întâlnire și voi repeta în Consiliu: este nevoie să ne gândim ce facem în viitor. Nu putem să venim la infinit cu subvenții, cu măsuri extraordinare. Trebuie să găsim soluții pentru a avea energie suficientă disponibilă și la prețuri pe care populația și industria le pot plăti. Asta înseamnă diversificare, asta înseamnă energie verde, asta înseamnă resurse noi, de exemplu gazul din Marea Neagră, și asta înseamnă o interconectare mult, mult mai bună între statele membre decât cea pe care o avem acum. Toate aceste lucruri vi le spun fiindcă le voi repeta și în Consiliu.

Avem o a doua mare temă, Ucraina, războiul declanșat de Rusia împotriva Ucrainei. Aici situația este foarte complicată. Rusia a trecut la un nou nivel de atac, sunt atacate ținte civile preponderent, este o abordare pe care o dezavuăm complet și vom condamna împreună acest comportament al Rusiei. Pe de altă parte, este evident că suntem solidari cu Ucraina, vom continua să sprijinim Ucraina și vom continua să sprijinim Ucraina atât timp cât este nevoie.

Avem, în legătură cu Ucraina, o temă care ține practic de politica globală, este vorba de securitatea alimentară, despre care vom vorbi. Și aici este bine de știut, și acest lucru îl voi spune în cadrul Consiliului, că România s-a străduit și a reușit să construiască o logistică pentru a înlesni exportul de cereale din Ucraina. Până în momentul de față, prin România au fost exportate peste 5 milioane de tone de cereale. Este foarte mult, este aproximativ 60% din ce a exportat Ucraina în acest an. Vom continua dezvoltarea logisticii, adică drumuri, căi ferate, porturi și așa mai departe, pentru a contribui, semnificativ zic eu, la diminuarea unei posibile crize alimentare.

Avem și alte teme pe care le vom aborda: inflația, economia europeană în perspectivă, cum vom reuși să păstrăm competitivitatea economiei europene în condițiile în care avem o inflație mare, în condițiile în care plătim pentru energie mult mai mult decât alții. Toate acestea sunt teme complicate pe care le vom aborda astăzi și mâine.

__________________________________

Liderii europeni vor continua dezbaterile avute cu prilejul Consiliului European informal de la Praga privind situaţia din domeniul energiei, "în vederea agreării unor măsuri suplimentare necesare pentru a asigura securitatea aprovizionării şi scăderea preţurilor la energie, pornind de la pachetul de propuneri prezentat marţi de Comisia Europeană".

Discuţiile vor viza şi modalităţile de consolidare a rezilienţei economiilor europene şi de protejare a cetăţenilor şi întreprinderilor, mai precizează sursa citată.

CITEȘTE ȘI: Plafonarea preţului gazelor în UE rămâne puţin probabilă chiar dacă liderii UE se reunesc din nou

Pe agenda reuniunii, se mai află evoluţiile războiului de agresiune al Federaţiei Ruse împotriva Ucrainei, având în vedere escaladările recente din partea Federaţiei Ruse, precum şi continuarea sprijinului european pentru Kiev, pe plan politic, financiar, umanitar şi militar.

Va fi reafirmată susţinerea Uniunii Europene pentru asigurarea securităţii alimentare la nivel global, se precizează în comunicat.

Liderii europeni vor aborda modalităţile concrete de consolidare a rezilienţei infrastructurii critice, în contextul actelor recente de sabotaj împotriva conductelor Nord Stream, mai menţionează Administraţia Prezidenţială.

Potrivit agendei reuniunii, şefii de stat şi de guvern din statele membre UE vor avea o dezbatere strategică privind relaţiile Uniunii Europene cu China, precum şi discuţii pregătitoare în perspectivele Summitului din decembrie între Uniunea Europeană şi Asociaţia Naţiunilor din Sud-Estul Asiei (ASEAN) şi a celei de-a 27-a Conferinţe a Părţilor la Convenţia Cadru a ONU privind Schimbările Climatice de la Sharm El-Sheikh, din luna noiembrie (COP27), mai arată sursa citată.

CITEȘTE ȘI: Viitorul energetic al UE, în discuție. Reuniunea Consiliului European începe joi. Ultima șansă înainte de venirea iernii pentru găsirea unei soluții de contracarare a prețului mare la gaz

Articole pe aceeaşi temă
 
*
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN CRAWL
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 2°C 4°C
IASI -1°C 2°C
CLUJ -1°C 1°C
CONSTANTA -1°C 2°C
CRAIOVA -1°C 0°C
BRASOV -5°C -2°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI