LIVE VIDEO Preşedintele Germaniei, în vizită oficială la Bucureşti. Frank-Walter Steinmeier: Am revenit la prieteni. Klaus Iohannis: am reiterat așteptările privind aderarea la Schengen

4 mai 2022, 07:02

ACTUALIZARE  Președintele Germaniei Frank-Walter Steinmeier a invocat întîlnirea pe care  avut-o cu președintele Iohannis în anul 2007, când Sibiul a fost capitală europeană: ”Mă bucur că m-am întors la prieteni, la relația de prietenie dintre statele noastre, dar mă refer și la prietenia dintre noi doi. Mi-amintesc când Sibiul era capitală culturală și aveam alte funcții, nu mă gândeam că vom vorbi de la aceste pupitre”.

Frank-Walter Steinmeier a adăugat: Noi și întreaga Uniune Europeană vom fi alături de Ucraina, o vom sprijini cu tot ce este necesar, ajutorul nostru va fi necesar multă vreme. Simțim recunoștință față de tot ce face România pentru Ucraina. Ceea ce face România are tot respectul nostru. Germania va sprijini în continuare refugiații din Ucraina. Avem 350.000 de refugiați înregistrați.

ACTUALIZARE Președintele Klaus Iohannis: Consultările noastre au confirmat relația bilaterală privilegiată dintre cele două tari. Are perspective foarte bune. Legăturile noastre sunt foarte strânse, Germania fiind primul partener comercial. Am evocat puntea solidă care este reprezentată de comunitatea românească din Germania.  Discuțiile s-au concentrat pe situația gravă generată de război și combaterea efectelor. Am reconfirmat sprijinul deplin pe care România îl acordă refugiaților din țara noastră , inclusiv prin operaționalizarea hubului de la Suceava. Am prezentat măsurile luate de România pentru a sprijini economia Ucrainei prin facilitarea tranzitului mărfurilor ucrainene, inclusiv cele alimentare pentru țările terțe.

Iohannis a subliniat necesitatea de a înăspri sancțiunile aplicate Rusiei și nevoia de ajutor a Republicii Moldova: ”Presiunea trebuie să se intensifice pentru ca Rusia să încheie războiul. Toate crimele de război trebuie anchetate minuțios de Curtea Internațională, iar România susține acest lucru. Trebuie sprijin consistent pentru Republica Moldova. România și Germania au aceeași abordare, suntem alături de Republica Moldova. Am reiterat că România sprijină pe deplin integrarea Republicii Moldova, Ucrainei și Georgiei în UE (…) Am abordat și tema securității energetice cu accent pe eliminarea dependenței, este necesară creșterea capacității europene de rezerve energetice. Îi mulțumesc domnului președinte pentru vizită și deschiderea arătată

Textul integral al alocuțiunii susținute de președintele Klaus Iohannis poate fi citit aici.

Preşedintele Klaus Iohannis a menționat aşteptările României privind aderarea la spaţiul Schengen.

„Am reiterat aşteptările legitime ale ţării noastre privind aderarea la spaţiul Schengen, exprimând încrederea că vom putea conta pe sprijinul Germaniei pentru identificarea, în cel mai scurt timp, a unei soluţii”, a spus Iohannis, în conferinţa comună cu preşedintele german.

 

Şeful statului a mai arătat că relaţia bilaterală, cu caracter strategic, dintre România şi Germania este foarte puternică şi are perspective foarte bune, în pofida perioadei actuale dificile, marcate de multiple provocări, mai ales pe plan securitar.

Legăturile noastre economice sunt foarte strânse, Germania fiind, de mulţi ani, primul partener comercial al României şi al treilea investitor în economia românească. Am evocat în cadrul întâlnirii noastre puntea solidă dintre cele două ţări, care este reprezentată pe de o parte de comunitatea românească din Germania, pe de cealaltă parte de cea a etnicilor germani din România„, a mai spus Iohannis.

Şeful statului a subliniat că România doreşte aprofundarea cooperării cu Germania în domeniul securitar la Marea Neagră, inclusiv în pregătirea Summitului NATO de la Madrid. În context, preşedintele Iohannis i-a mulţumit omologului german pentru participarea Germaniei la asigurarea poliţiei aeriene întărite pentru România.

Discuţiile dintre cei doi oficiali au vizat şi situaţia economică la nivel european, în special din perspectiva impactului conflictului din Ucraina.

„Uniunea va trebui să valorifice toate mecanismele de care dispune pentru a reduce acest impact şi a-şi consolida rezilienţa economică
„, a spus Iohannis.

În context a fost abordată şi tema securităţii energetice, cu accent pe implementarea deciziilor Uniunii de eliminare a dependenţelor energetice de Federaţia Rusă.

„Am evidenţiat faptul că România doreşte să îşi asume un rol activ în atingerea obiectivelor strategice ale Uniunii Europene privind diversificarea aprovizionării cu gaze naturale. Aşa cum am mai spus, este necesară optimizarea infrastructurii şi creşterea capacităţilor europene de producţie energetică, precum şi asigurarea rezilienţei energetice pe termen lung, inclusiv printr-o tranziţie verde sustenabilă din punct de vedere socio-economic„, a mai afirmat Iohannis.

Din delegaţia şefului statului fac parte, printre alţii, ministrul de Externe, Bogdan Aurescu, consilierii prezidenţiali Luminiţa Odobescu, Ligia Deca, Sergiu Nistor, Ion Oprişor, Delia Dinu, Daniela Bârsan.

Vizita preşedintelui Frank-Walter Steinmeier are loc în contextul aniversării a 30 de ani de la semnarea, la 21 aprilie 1992, a Tratatului dintre România şi Germania privind cooperarea prietenească şi parteneriatul în Europa, document-cadru emblematic al istoriei contemporane a relaţiei bilaterale, a informat luni Administraţia Prezidenţială.

Astfel, consultările dintre preşedinţii român şi german se vor concentra pe modalităţile concrete de dezvoltare şi aprofundare ale relaţiei româno-germane, care are caracter strategic, fiind definită de un dialog politico-diplomatic foarte activ, o dinamică economică în continuă creştere şi contacte interumane speciale, facilitate de minoritatea germană din România şi comunitatea românească tot mai numeroasă din Germania.

Cei doi şefi de stat vor aborda, de asemenea, perspectivele consolidării cooperării economice dintre cele două ţări, în condiţiile în care Germania este primul partener comercial al României, cu schimburi însumând în anul 2021 peste 35 de miliarde de euro, şi al treilea investitor în economia românească. Vor fi discutate, totodată, stimularea investiţiilor reciproce şi aprofundarea cooperării sectoriale, a precizat sursa citată.

O atenţie specială va fi acordată evoluţiilor securităţii regionale, europene şi euroatlantice, generate de agresiunea ilegală a Federaţiei Ruse împotriva Ucrainei. Cei doi şefi de stat vor aborda, în context, sprijinul acordat Ucrainei şi refugiaţilor ucraineni, securitatea energetică, măsurile de consolidare a posturii de descurajare şi apărare pe Flancul Estic al Alianţei Nord-Atlantice, coordonarea poziţiilor în plan regional, european şi în pregătirea Summitului NATO de la Madrid.

Totodată, agenda de discuţii va cuprinde aspectele legate de sprijinul activ şi cuprinzător de care au nevoie, în contextul regional actual, statele din Vecinătatea Uniunii Europene, în special Republica Moldova, Georgia şi statele din Balcanii de Vest, inclusiv susţinerea integrării europene a acestora, a mai precizat Administraţia Prezidenţială.

De asemenea, preşedintele Germaniei va avea o întrevedere şi cu premierul Nicolae Ciucă, la Palatul Victoria.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite