Preşedintele Federaţiei Comunităţilor Evreieşti din România: Vaccinarea înseamnă o şansă pentru salvarea vieţii, iar fiecare viaţă este sacră

Silviu Vexler
Silviu Vexler
31 octombrie 2021, 11:31

„Vaccinarea înseamnă o şansă pentru salvarea vieţii, iar fiecare viaţă este sacră. Federaţia Comunităţilor Evreieşti din România (FCER) a susţinut şi a promovat încă de la început campania naţională de vaccinare împotriva COVID-19. Vom continua. Am făcut acest lucru fiind convinşi că este o datorie fundamentală pentru siguranţa fiecărui membru al comunităţilor evreieşti, dar şi faţă de întreaga societate, de toţi cei care sunt în jurul nostru. Pentru că ne dorim să fim, din nou, împreună cu întreaga comunitate, faţă în faţă”, a spus Silviu Vexler în mesajul său.

El a menţionat că, alături de colegii din conducerea federaţiei, s-a imunizat împotriva noului coronavirus „fără rezerve”, urmând ca „în curând” să primească şi a treia doză de vaccin.

„Alături de colegii din Conducerea Executivă a Federaţiei m-am vaccinat fără rezerve, imediat ce am avut această posibilitate. În curând voi primi şi a treia doză de vaccin. Principiul central al iudaismului şi una din cele mai importante obligaţii ale evreilor, „Pikuach Nefesh”, înseamnă că salvarea unei vieţi are prioritate peste orice altceva. Ca atare, viaţa, toată viaţa, indiferent de forma ei, este sacră. Doar Dumnezeu poate hotărî când începe şi când se termină. Omul trebuie să facă tot ceea ce îi stă în putere pentru a o prezerva”, a arătat preşedintele Federaţiei Comunităţilor Evreieşti din România.

Potrivit acestuia, pandemia reprezintă o provocare „definitorie” a actualei generaţii.

„Pandemia este provocarea definitorie a generaţiei noastre. Viitorul tuturor va fi transformat de felul în care vom şti să luptăm cu ea, de modul în care vom înţelege să depăşim toate greutăţile. Îmi aduc aminte o poveste pe care obişnuia să o spună Marele Rabin Menachem Hacohen. În timpul unor inundaţii, un om nu accepta să îşi părăsească casa. Pe măsură ce situaţia devenea din ce în ce mai gravă, a refuzat să plece cu o maşină, apoi cu o barcă şi într-un final cu un elicopter. De fiecare dată spunea că este credincios şi că Dumnezeu îl va ajuta. După ce a murit, ajuns la judecata divină, a întrebat de ce nu a fost salvat. Dumnezeu a răspuns că I-a oferit toate şansele de care avea nevoie pentru a se salva, dar a refuzat de fiecare dată. Cea mai bună armă, cea mai bună şansă pe care o avem acum este vaccinul. În cadrul întâlnirii care s-a desfăşurat la Templul Coral, împreună cu domnul Prim-Rabin Rafael Shaffer, i-am mulţumit domnului colonel Valeriu Gheorghiţă – preşedintele Comitetului Naţional de Coordonare a Activităţilor privind vaccinarea împotriva COVID-19 (CNCAV) – pentru colaborarea deosebită avută cu FCER în această perioadă, pentru timpul acordat şi disponibilitatea pentru dialog, ori de câte ori a fost necesar. Am apreciat susţinerea constantă a domnului dr. Raed Arafat – şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă (DSU) pentru comunităţile evreieşti şi înţelegerea arătată de domnia sa faţă de particularităţile şi tradiţiile evreieşti, încă de la începutul pandemiei”, a spus Vexler.

El a subliniat implicarea şi sprijinul primit din partea Secretariatului de Stat pentru Culte pentru desfăşurarea în condiţii bune, cu respectarea normelor sanitare, a vieţii religioase evreieşti din România, inclusiv pentru soluţionarea dificultăţilor care au apărut inevitabil în această perioadă.

 

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite