Preşedintele Consiliului European: Occidentalii nu pot întinde ”o ramură de măslin” Rusiei pe termen nedefinit. Marea întrebare rămâne: vrea Kremlinul dialog?

Charles Michel
Charles Michel
20 februarie 2022, 12:35

„Marea întrebare rămâne: vrea Kremlinul dialog?”, s-a întrebat Charles Michel într-un discurs rostit la Conferinţa pentru securitate de la Munchen. „Nu putem să oferim pentru eternitate o ramură de măslin în timp ce Rusia efectuează teste cu rachete şi continuă să comaseze trupe” la frontiera ucraineană, a adăugat el.

Declaraţiile Kremlinului „ofereau, în urmă cu câteva zile, o foarte mică rază de speranţă, dar acţiunile sale iau forma unei întăriri militare continue cu incidente grave în Donbas”, în estul Ucrainei, unde ciocnirile armate s-au înmulţit în ultimele zile, a mai spus responsabilul european de rang înalt.

El a reiterat hotărârea occidentalilor de a răspunde la orice agresiune pe teritoriul Ucrainei cu un pachet de sancţiuni împotriva Rusiei.

Rusia „spera să semene divizare, să ne slăbească alianţa, să ne divizeze şi, în fapt, au făcut exact contrariul”, a declarat Charles Michel, dând asigurări că unitatea americanilor şi europenilor a fost „cimentată”.

Lideri internaţionali şi diplomaţi de rang înalt sunt reuniţi la Munchen, în sudul Germaniei, până duminică, pentru a discuta despre chestiuni de apărare şi de securitate.

Această conferinţă anuală intervine în plin climat de tensiuni între Moscova şi occidentali, care se tem că trupele ruse se pregătesc să invadeze Ucraina.

Rusia poate lansa un atac asupra Ucrainei „în orice moment”, a transmis Casa Albă, iar preşedintele american Joe Biden este „convins” că Vladimir Putin a luat decizia de a invada ţara.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite