Preşedintele Colegiului Medicilor, Daniel Coriu: “Trebuie să tragem un semnal de alarmă. Peste 55% dintre medicii de familie au peste 60 de ani. În 10 ani, practic, nu vom mai avea medicină de familie”

22 martie 2023, 12:10

Preşedintele Colegiului Medicilor din România, medicul Daniel Coriu, a vorbit la INFO Plus despre cum pot fi atrași medicii în toate orașele din țară, nu doar în centrele universitare.

“Din păcate, acest lucru nu se poate face imediat. Noi acum plătim ceea ce s-a întâmplat în ultimii 60 de ani și trebuie să vedem care sunt cauzele. În primul rând, o infrastructură medicală deficitară, lipsa echipei multidisciplinare și supranormarea – adică puțini medici care muncesc mai mult. Aceștia obosesc și există risc de malpraxis. (…) Avem câteva orașe importante unde medicii preferă unde medicii preferă să treacă ăn sistemul privat decât să mai lucreze într-un spital de stat. Ce este de făcut? Pe termen scurt, trebuie să adaptăm sistemul medical la ceea ce avem, la resursele umane existente la resursele financiare, pentru că trebuie să recunoaștem că în următorii ani nu văd o posibilitate să crească exponențial numărul de medici în aceste zone, a doua Românie, cum o numim noi, cele 36 de județe cu număr insuficient medici”, a spus Daniel Coriu.

Preşedintele Colegiului Medicilor a menționat și motivele care îi fac pe doctori să aleagă centrele universitare și orașele mari:

“Ei au terminat într-un spital universitar cu dotări rezonabile și atunci au înțeles cum trebuie făcut un act medical de calitate. Acesta este obiectivul oricărui medic: să își îndeplinească misiunea față de pacient și acel lucru să se întâmple în condiții de siguranță. Mai contează încă un aspect și anume viața socială. Medicul dorește o familie, copii, să aibă acces la școală, la teatru, la cinema și așa mai departe”.

Daniel Coriu avertizează că este un deficit major în medicina de familie:

“Trebuie să tragem un semnal de alarmă. Peste 55% dintre medicii de familie au peste 60 de ani. Asta înseamnă că peste 10 ani noi, practic, nu vom mai avea medicină de familie. Aici trebuie o decizie radicală în sistemul de sănătate. Un medic de familie nu înseamnă numai medicul în sine, înseamnă o echipă. Mai ales în mediul rural, acel doctor are nevoie de cel puțin o asistentă, de o moașă, de un asistent comunitar, de un epidemiolog. Asta înseamnă medicină primar. Din păcate, sistemul actual de sănătate, a transformat medicul de familie într-un birocrat. Scrie rețete, scrie concedii medicale, este copleșit de această birocrație. La asta se mai adaugă și o finanțare insuficientă”.

 

 

 

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite