Preşedintele cere abrogarea ordonanţei de urgenţă adoptată peste noapte. Ministrul Justiţiei: Informaţiile sunt prezentate trunchiat

1 februarie 2017, 21:35

Preşedintele Klaus Iohannis a început de dimineaţă turul instituţiilor care pot sesiza Curtea Constituţională în legătură cu ordonanţa de urgenţă pe tema codurilor penale.

La CSM a condus şedinţa în care a recomandat sesizarea Curţii Constituţionale.

La Avocatul Poporului, şeful statului s-a dus cu dovezi că sesizarea se poate face înainte de intrarea în vigoare a ordonanţei, după ce Victor Ciorbea declarase că ar fi ilegal.

Între timp, ministrul Justiţiei a revenit cu precizări în legătură cu prevederile ordonanţei. Nu i-a ieşit de la prima tentativă, din cauza protestului inedit al parlamentarilor USR.

În siguranţa sălii de grup de la PSD, ministrul a susţinut că informaţiile care se vehiculează în spaţiul public nu sunt adevărate, iar scopul ordonanţei este practica judiciară unitară.

Opinia este împărtăşită şi de preşedintele Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu care vrea, totuşi, să organizeze o dezbatere cu reprezentanţii CSM, ai Parchetului şi ai asociaţiilor de magistraţi.

Ordonanţa a ajuns deja la Senat, dar preşedintele Klaus Iohannis i-a cerut într-o scrisoare oficială premierului Sorin Grindeanu să o abroge.

Şeful statului reclamă faptul că adoptarea în regim de urgenţă este nejustificată, s-a făcut fără avizul CSM şi cu ignorarea opiniilor profesionale din sistemul de justiţie.

Klaus Iohannis avertizează şi asupra efectelor negative pe care prevederile ordonanţei le au asupra funcţionarii statului de drept şi a eforturilor pe care România le face pentru combaterea corupţiei.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite