Preşedintele Cassis: Neutralitatea Elveţiei nu este sub semnul întrebării. A condamna încălcarea dreptului internaţional de către agresiunea militară rusă nu lezează neutralitatea

Elveţia ''este totuşi neutră'', în pofida sancţiunilor adoptate contra Rusiei, a dat asigurări miercuri preşedintele elveţian Ignazio Cassis, care a ţinut să facă distincţie între ''neutralitatea'' militară şi condamnarea unei încălcări a dreptului internaţional, relatează AFP, preluată de Agerpres.

04 August 2022, 12:52 (actualizat 04 August 2022, 13:11) Știrile TVR |
Elveția. Sancțiuni pentru Rusia / FOTO: Shutterstock

''Evident că există în Europa un sentiment de unitate mai puternic contra acestei agresiuni (a Rusiei împotriva Ucrainei) care ne-a arătat tuturor situaţia păcii de care s-a beneficiat de 70 de ani'', a declarat preşedintele în exerciţiu al Confederaţiei Elveţiene într-un interviu acordat mai multor jurnalişti la sediul ONU de la New York.

Însă ''Elveţia este totuşi neutră, neutralitatea Elveţiei nu este sub semnul întrebării'', a dat el asigurări, respingând mai ales ideea unei apropieri a ţării sale de NATO.

''Neutralitatea este destul de simplă: nu se ia parte la un război, nu se trimit arme sau trupe într-un război şi nu se dă teritoriu în schimbul armelor sau trupelor părţilor aflate în război, nici nu se participă la o alianţă militară ca NATO'', a detaliat Cassis.

Dar ''în jurul acestei neutralităţi, există o politică externă şi de securitate şi a condamna încălcarea dreptului internaţional de către această agresiune militară rusă este o obligaţie axată pe Constituţie şi care nu lezează cu nimic neutralitatea'', a insistat el.

Elveţia a reluat sancţiunile contra responsabililor ruşi decise de Uniunea Europeană după începerea invaziei militare ruse contra Ucrainei.

Pentru prima dată de la aderarea sa la ONU în urmă cu 20 de ani, Elveţia a fost aleasă, în luna iunie, să ocupe de la 1 ianuarie un loc de membru nepermanent în Consiliul de Securitate.

La 24 februarie, Rusia a lansat o agresiune militară neprovocată şi nejustificată împotriva Ucrainei. Moscova susţine constant că este vorba despre o ''operaţiune militară specială de denazificare'' a ţării vecine şi de protejare a comunităţii rusofone din estul Ucrainei.

*
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 29°C 27°C
IASI 24°C 24°C
CLUJ 21°C 19°C
CONSTANTA 24°C 26°C
CRAIOVA 23°C 22°C
BRASOV 22°C 23°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI