Preşedintele brazilian Lula se va întâlni la sfârşitul lunii martie în China cu Xi Jinping

Lula da Silva președintele Braziliei
Lula da Silva președintele Braziliei
17 martie 2023, 12:05

Această vizită programată în perioada 26-31 martie va fi prima pentru liderul brazilian de la preluarea mandatului în ianuarie în fruntea ţării din America Latină.

China este cel mai mare partener comercial al Braziliei, cu 152,6 miliarde de dolari de schimburi bilaterale anul trecut, cu mult înaintea Statelor Unite (88,8 miliarde de dolari).

Diplomaţia chineză a confirmat în ianuarie o invitaţie adresată preşedintelui brazilian, fără a preciza însă o dată pentru vizita acestuia.

„China acordă o mare importanţă parteneriatului strategic global cu Brazilia”, a subliniat atunci un purtător de cuvânt al diplomaţiei chineze, Mao Ning.

Lula, care a guvernat deja cea mai mare economie a Americii de Sud între 2003 şi 2010, îşi arată astfel dorinţa de a pune capăt izolării internaţionale a Braziliei, care a marcat mandatul predecesorului său de extremă dreaptă Jair Bolsonaro.

În discursul său de inaugurare în faţa Congresului, el s-a angajat în special să reia „integrarea sud-americană” şi să reînnoiască un dialog „înalt şi activ” cu Statele Unite, Europa şi China.

 

 

sursa Agerpres

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite

Cele mai citite pe aceeași temă