Preşedintele Autorităţii Electorale Permanente, Constantin-Florin Mituleţu-Buică, urmărit penal pentru abuz în serviciu

Preşedintele Autorităţii Electorale Permanente, Constantin-Florin Mituleţu-Buică, a declarat, joi, că a fost pus sub acuzare pentru două infracţiuni de abuz în serviciu, pe motiv că în 2019 a aplicat două sancţiuni disciplinare pentru doi directori din instituţie, însă consideră că nu a făcut nimic ilegal.

25 Martie 2021, 19:45 (actualizat 25 Martie 2021, 19:56) Știrile TVR |
Constantin-Florin Mituleţu-Buică

Mituleţu-Buică a precizat că a fost chemat la Parchetul de pe lângă Judecătoria Sectorului 3 pentru a i se aduce la cunoştinţă acuzaţiile.

"Am fost pus sub acuzare pentru două infracţiuni de abuz în serviciu pentru două sancţiuni disciplinare cu avertisment din anul 2019 pentru doi directori. În momentul acela eram sub presiunea comisiei pentru anchetă pentru a pune la dispoziţie documente, aceştia (cei doi directori - n.r.) nu s-au conformat solicitării preşedintelui. La momentul următor au considerat să demisioneze şi, când au constatat că trebuie să mai stea în instituţie 30 de zile, au cerut acordul părţilor şi au plecat pe cale amiabilă. Pentru sancţiuni disciplinare cu avertisment am fost chemat. Au făcut (cei doi directori - n.r.) plângere penală la Parchet pentru că le-am dat avertismentul ilegal. Nu-mi reproşez nimic. Activitatea autorităţii, după ce au plecat, s-a demonstrat că a fost foarte bună: trei alegeri fără evenimente - alegerile prezidenţiale şi cele locale şi parlamentare de anul trecut, drept pentru care nu am ce să-mi reproşez şi nici colegilor mei care îşi desfăşoară activitatea în continuare", a explicat, pentru AGERPRES, Mituleţu-Buică.

El a adăugat că a fost chemat la Parchetul de pe lângă Judecătoria Sectorului 3 pentru a i se aduce la cunoştinţă situaţia de urmărit pentru două infracţiuni de abuz în serviciu pentru cele două sancţiuni disciplinare.

"Nu consider că am făcut ceva ilegal, pentru că activitatea era la discontinuă şi lucrurile sunt clare. (...) De ce să demisionez? Pentru nişte sancţiuni disciplinare? Niciun şef de instituţie dacă va avea astfel de dosare nu va mai putea să conducă, va fi haos în instituţie. În momentul în care eu cer documente, el pleacă în concediu fără să mă anunţe ca preşedinte, ca şef de instituţie, şi noi eram sub presiunea încheierii alegerilor şi referendumului şi comisiei de anchetă şi a plecat fără să mă anunţe în concediu şi m-am trezit că nu are cine să semneze documentele către comisia de anchetă. A lăsat de izbelişte activitatea de la BEC, de la autoritate, pentru că era coordonatorul proceselor electorale", a menţionat preşedintele AEP.

Potrivit acestuia, persoanele vizate erau Gabriel Saucă, care era coordonatorul activităţii de centralizare a rezultatelor alegerilor, şi Cristian Petraru, coordonatorul proceselor electorale.

"Dacă doi oameni de bază, înalţi funcţionari publici în funcţie de autoritate, pleacă şi lasă de izbelişte, atunci am aplicat sancţiunea disciplinară şi, ulterior, aceştia au demisionat. Consider că nu am făcut nimic ilegal în cei doi ani de când conduc instituţia şi se vede că lucrurile sunt bune", a spus şeful AEP.

Articole pe aceeaşi temă
 
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 1°C 4°C
IASI 2°C 4°C
CLUJ 2°C 2°C
CONSTANTA 3°C 4°C
CRAIOVA 2°C 8°C
BRASOV -1°C 1°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI