Preşedintele american Joe Biden îndeamnă să fie ‘reduse la tăcere’ ideile extremiste şi rasiste

Președintele SUA Joe Biden
Președintele SUA Joe Biden
16 septembrie 2022, 09:36

„Nu putem să rămânem tăcuţi. Există unii care susţin că atunci când evocăm (extremismul), noi dezbinăm ţara”, a declarat democratul în vârstă de 79 de ani, căruia opoziţia republicană i-a reproşat că adânceşte divizările, după un recent discurs virulent împotriva dreptei radicale.

„Evocând extremismul, noi îl reducem la tăcere, mai degrabă decât să tăcem noi. Tăcerea adânceşte rănile”, a spus Biden, care a fost anunţat pe scenă, într-un mod foarte simbolic, de mama unei tinere ucise în timpul unei manifestaţii a adepţilor supremaţiei rasei albe.

Heather Heyer, 32 de ani, a murit în august 2017 la Charlottesville, statul Virginia, când un simpatizant neonazist a intrat cu maşina într-o mulţime de militanţi antirasişti.

Aceştia din urmă protestau împotriva unui marş la care participau sute de membri ai dreptei radicale, o manifestaţie despre care Joe Biden a mai spus joi că îl convinsese să renunţe la retragerea sa din politică şi să se lanseze în cursa pentru Casa Albă.

„Ura nu este niciodată învinsă, ea doar se ascunde şi, dacă îi dai oxigen, iese din ascunzătoarea ei. În aceşti ultimi ani, i s-a dat prea mult oxigen în politică, în mass-media şi pe internet”, a spus preşedintele american.

Referitor la acest din urmă aspect, Joe Biden intenţionează să „tragă la răspundere reţelele sociale pentru răspândirea urii şi incitarea la violenţă”. El a îndemnat Congresul „să pună capăt imunităţii speciale” de care se bucură reţelele sociale din cauza unei dispoziţii legislative contrare care, spre deosebire de exemplu de cazul editorilor din presă, nu le trage la răspundere pentru conţinuturile publicate.

Chiar dacă Joe Biden şi-a reluat joi apelul la unitate şi la reconciliere pe care îl susține de la începutul mandatului său, preşedintele american a adoptat cu această ocazie un ton mai virulent, în condiţiile în care se apropie alegerile legislative de la jumătatea mandatului, care vor avea loc peste opt săptămâni.

La 1 septembrie, în Philadelphia, Biden a denunţat, într-un rar atac direct la adresa predecesorului său, „extremismul” lui Donald Trump şi al susţinătorilor acestuia, reproşându-le că zdruncină însuşi „fundamentul” democraţiei americane.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite