Preşedinte autoproclamat în Venezuela. SUA şi aliaţii din America Latină îl recunosc pe Juan Guaido ca şef al statului

24 ianuarie 2019, 14:44

După o zi întreagă de confruntări cu poliţia, zeci de mii de oameni s-au adunat la Caracas pentru a-l aclama pe Juan Guaido. Are 35 de ani, este liderul opoziţiei şi şef al Parlamentului, iar acum – preşedinte autoproclamat.

“Înaintea lui Dumnezeu atotputernic, Venezuela, cu respect pentru colegii din Adunarea naţională, jur să îmi asum oficial puterile de executive  de preşedinte în exerciţiu al ţării”, a spus Guaido.

Preşedintele american Donald Trump a transmis imediat că îl recunoaşte pe Juan Guaido drept preşedinte interimar al Venezuelei.

Întrebat dacă ia în considerare opţiunea militară pentru Venezuela, Donald Trump a răspuns: “Nu luăm în considerarea nimic, dar toate opţiunile sunt pe masă”.

În replică, preşedintele socialist Nicolas Maduro, care îşi începuse noul mandat mandat de şase ani la 10 ianuarie, a anunţat că ţara sa întrerupe relaţiile diplomatice cu Statele Unite: “În această zi reafirm suveranitatea, semnând documentul prin care întregul personal diplomatic şi consular al Statelor Unite are la dispoziţie 72 de ore să părăsească ţara”.

Într-o ţară cu doi preşedinţi pentru moment, armata rămâne cu Maduro.

Pe plan internaţional, reacţiile sunt împărţite. Cu excepţia Mexicului, ţările nord şi sud americane sunt cu Guaido. Uniunea Europeană se limitează să îndemne la ascultarea vocii poporului din Venezuela şi organizarea de alegeri libere.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite