Preşedinta Republicii Moldova, Maia Sandu: Regiunea transnistreană va primi gaz din România doar dacă va plăti pentru el

Maia Sandu
Maia Sandu
13 septembrie 2022, 11:01

Cei din Transnistria, dacă sunt gata să plătească, dacă vor achita în avans precum partea dreaptă a Nistrului, atunci da. Dar dacă oamenii nu sunt dispuşi să plătească, partea dreaptă nu poate achita pentru ei‘, a subliniat Maia Sandu.

VEZI și Natalia Gavriliţa, vizită fulger în România. Premierul Nicolae Ciucă şi omologul moldovean participă la Forumul „Moldova-România: Capital Bridges”

Maia Sandu a declarat că dialogul dintre Republica Moldova şi Federaţia Rusă a fost aproape suspendat de la începutul războiului din Ucraina. În prezent, este la un nivel minim.

Totodată, președinta Republicii Moldova a negat acuzaţiile potrivit cărora autorităţile de la Chişinău nu vor să negocieze preţurile la gaz cu Moscova.

În fiecare lună există încercări ale guvernului (Republicii Moldova) de a revizui această formulă, dar Gazprom nu are nicio dorinţă‘, a declarat Maia Sandu.

Republica Moldova cumpără gaze de la Gazprom în baza unui contract încheiat anul trecut. Preţul fluctuează lunar şi este calculat din preţul spot la gaze şi petrol în funcţie de sezon. Preţurile spot au crescut în acest an.

Maia Sandu a dat asigurări că Republica Moldova nu va rămâne fără gaz în iarnă, pentru că există surse alternative, însă cea mai mare problemă rămâne cea a preţurilor.

Autorităţile de la Chişinău iau în calcul trei scenarii: limitarea livrărilor de gaze naturale de către Gazprom în proporţie de 35%, 50% sau sistarea integrală.

Chişinăul susţine că există suficiente rezerve financiare pentru a putea face faţă situației extreme din al treilea scenariu.

Între timp, guvernul îşi propune o reducere voluntară de minimum 15% din consumul de gaze în Republica Moldova.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite