Preşedinta Comitetului Nobel: Libertatea de exprimare este pe cale de dispariţie. Lumea trebuie să fie vigilentă în faţa ameninţărilor la adresa presei libere

Faptul că anul acesta Premiul Nobel pentru Pace a fost primit de doi jurnalişti este o încercare de a atrage atenţia lumii asupra necesităţii de a apăra o presă liberă şi independentă, afirmă preşedinta Comitetului Nobel, Berit Reiss-Andersen, într-un interviu acordat agenţiei de presă nipone Kyodo și preluat de Agerpres.

12 Octombrie 2021, 10:37 (actualizat 12 Octombrie 2021, 10:41) Știrile TVR |
Berit Reiss-Andersen / FOTO: Wikipedia

"Libertatea de exprimare este o specie pe cale de dispariţie în lumea de azi", a avertizat Berit Reiss-Andersen în interviul acordat după decernarea, vineri, a înaltei distincţii jurnalistei filipineze Maria Ressa şi colegului ei de breaslă din Rusia Dmitri Muratov.

Reiss-Andersen, care este avocat şi face parte din Comitetul Nobel din 2012, a explicat că această decizie reflectă faptul că o presă imparţială este piatra de temelie a unei democraţii şi contribuie la pace.

"Într-o democraţie este absolut fundamental ca toţi cetăţenii să aibă acces la informaţie. Ştim cu toţii, toate dovezile arată acest lucru, că apărarea cea mai bună în faţa războaielor, a conflictelor armate şi agresorilor din societate este practic democraţia. Aşadar, avem o verigă esenţială (...). Cu acest premiu am vrut să arătăm că libertatea de exprimare nu este un exerciţiu cotidian pe care să-l considerăm de la sine înţeles, ci este de importanţă vitală pentru buna funcţionare a societăţilor", a subliniat ea.

Preşedinta Comitetului Nobel a menţionat că presa poate deveni sursă de dezinformare şi poate provoca probleme, dar că în acest an comitetul a ales să decerneze premiul unor jurnalişti pentru că media "sunt prezente în vieţile noastre mai mult decât oricând înainte".

Răspândirea dezinformării legat de pandemia de coronavirus şi vaccinuri a reprezentat un alt factor ce a contribuit la decizia de a premia jurnalismul bazat pe fapte şi de calitate, a notat ea.

"Am văzut campanii de fake news, de exemplu în Brazilia, despre situaţia medicală legată de COVID-19, soluţii farmaceutice. Este de importanţă vitală pentru vieţile oamenilor", a spus Berit Reiss-Andersen.

"Dacă nimeni nu ia poziţie şi nu dă informaţii, permiţi opresorului să câştige. Tăcerea este susţinătorul regimurilor totalitare", a adăugat preşedinta Comitetului Nobel.

Ea a amintit de criticile fostului preşedinte american Donald Trump la adresa media ca fiind tipice "liderilor autoritari" care nu vor o presă liberă şi independentă.

"De ce spun unii politicieni că nu le plac ziariştii? Pentru că o presă liberă, independentă transmite un mesaj independent, independent de versiunea faptelor pe care vor să o prezinte cei aflaţi la putere", a conchis preşedinta Comitetului Nobel.

Articole pe aceeaşi temă
 
*
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 5°C 6°C
IASI 2°C 1°C
CLUJ 7°C 7°C
CONSTANTA 8°C 8°C
CRAIOVA 4°C 5°C
BRASOV 5°C 6°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI