Preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, şi preşedintele egiptean, Abdel Fattah al Sisi, de acord cu definirea „unui orizont politic bazat pe soluţia cu două state”

Ursula von der Leyen și Abdel Fattah al Sisi
Ursula von der Leyen și Abdel Fattah al Sisi
18 noiembrie 2023, 15:39

„Am discutat despre criza umanitară în curs în Gaza cu preşedintele Sisi, am mulţumit Egiptului pentru rolul său în furnizarea şi facilitarea transportului de ajutor umanitar către palestinienii vulnerabili. Suntem de acord asupra principiului de a nu deplasa forţat palestinienii şi asupra unui orizont politic bazat pe o soluţie cu două state”, a postat şefa executivului european pe contul său Twitter, la încheierea unei întâlniri cu şeful statului egiptean.

Preşedinta Comisiei Europene s-a deplasat apoi în Sinai, a confirmat într-un comunicat guvernatorul acestei regiuni frontaliere cu Israel şi Fâşia Gaza.

„Preşedinta Comisiei a ajuns pe aeroportul din Al-Arish, ea se va deplasa la punctul de trecere Rafah, va inspecta ajutorul umanitar şi îi va vizita pe palestinienii răniţi în spitalele” din această regiune din estul Egiptului, potrivit aceleiaşi surse.

Pe acest aeroport se depozitează de săptămâni ajutorul internaţional, înainte de a ajunge la Rafah, postul de frontieră dintre Egipt şi Fâşia Gaza.

„Pentru a ne întări relaţiile, lucrăm la un parteneriat strategic”, a mai afirmat Ursula von der Leyen.

În 2022, cu prilejul ultimei vizite a Ursulei von der Leyen, UE, Israel şi Egipt au semnat un protocol privind aprovizionarea Europei cu gaz natural. Cairo a investit miliarde în ultimii ani în exploatarea gazului natural şi vrea să devină un exportator important.

Preluare: Agerpres

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite